Mana lunga a Rusiei: Nigerul retrage unei companii franceze autorizatia de exploatare a unui zacamant de uraniu

externe

Niger, exploatare, uraniu, companie franceza, autorizatie, retragere, Rusia

Nigerul a retras autorizatia de exploatare a unui zacamant de uraniu de care beneficia compania franceza Orano, decizie ce survine in contextul tensiunilor intre Franta si fosta sa colonie africana unde o junta militara instalata la putere prin lovitura de stat a rupt legaturile cu Parisul si cauta parteneri in afara lumii occidentale, dar si in urma unor neintelegeri intre respectiva companie si autoritatile locale.

Compania Orano a transmis un comunicat referitor la decizia luata de autoritatile din Niger, fara ca acestea din urma sa faca deocamdata vreun anunt public.

Potrivit France24, zacamantul de la Imouraren, in nordul Nigerului, este unul dintre cele mai mari din lume, cu rezerve estimate de circa 200.000 de uraniu. Exploatarea acestuia ar fi trebuit sa inceapa in 2015, dar compania Orano (fosta Areva) a amanat lansarea lucrarilor de pregatire a exploatarii dupa ce catastrofa nucleara de la Fukushima (Japonia) a avut ca efect scaderea pretului uraniului.

Autoritatile din Niger, atat cele ale fostului presedinte pro-occidental Mohamed Bazoum, inlaturat in iulie 2023 prin lovitura de stat, cat si cele instalate de atunci la putere, au somat de mai multe ori compania franceza sa initieze exploatarea. In comunicatul emis joi, aceasta mentioneaza ca infrastructurile zacamantului au fost redeschise pe 4 iunie pentru lucrarile de pregatire a exploatarii, dar cu toate acestea autorizatia i-a fost retrasa.

Compania Orano exploateaza din anul 1971 uraniu in nordul Nigerului. Ministerul francez al Energiei a asigurat joi ca securitatea aprovizionarii Frantei cu uraniu nu este amenintata, respectivul zacamant din Niger nefiind deloc unul esential.

In regiunea marcata de violentele gruparilor jihadiste, Nigerul a fost pana la lovitura de stat din 26 iulie 2023 unul din ultimii aliati ai Parisului in regiunea Sahel. Aceasta tara, importanta strategic si prin faptul ca este al saptelea producator mondial de uraniu, devenise pilonul operatiunilor antijihadiste americane si franceze in Sahel, mai ales dupa ce junte militare au preluat puterea in Burkina Faso si Mali. Intre timp, regimul militar a obligat Franta sa-si retraga trupele din Niger, tara care acum strange legaturile cu Rusia si cu alte state din afara lumii occidentale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: