MapN anunta anularea licitatiei pentru corvetele Fortelor Navale Romane. Valoarea contractului cu francezii de la Naval Group era de peste un miliard de euro

news

corvete, Marea Neagra, contract, anulat, Ministerul Apararii

Dupa ce la inceputul lunii iunie, ministrul Apararii, Angel Tilvar, anunta ca „intr-un fel sau altul, contractul corvetelor va fi finalizat in curand”, iata ca astazi Ministerul Apararii vine cu o surpriza. Printr-o informare de presa, autoritatea contractanta a anuntat anularea procedurii specifice pentru achizitionarea de corvete.

„Autoritatea contractanta din Ministerul Apararii Nationale a aprobat luni, 7 august, anularea procedurii specifice aferente Programului de inzestrare esential „Corveta multifunctionala”, propusa prin raport de comisia de evaluare constituita in baza HG nr. 48 din 15 februarie 2018.

Decizia de anulare a procedurii specifice a fost luata in baza dispozitiilor sectiunii B.I, punctul 4, literele f) si g), coroborat cu dispozitiile sectiunii B.II, litera c), punctul 10, din HG nr. 48/2018, intrucat ofertantul declarat castigator nu a semnat acordul-cadru in termenele solicitate de autoritatea contractanta si nu au fost identificate fondurile necesare declararii ca fiind castigator a operatorului economic de pe locul urmator.

Decizia anularii procedurii specifice a fost comunicata celor trei ofertanti marti, 8 august”, se arata in informatia de presa data publicitatii de MApN.

Anuntul este cu atat mai uimitor si inexplicabil cu cat, din punct de vedere strict procedural, daca nu s-ar fi semnat contractul cu castigatorul licitatiei, asocierea Naval Group – Santierul Naval Constanta, MApN trebuia, conform legislatiei in vigoare, sa se indrepte catre urmatorul clasat, compania Damen care a avut o oferta confirmata de 1,25 miliarde de euro.

Producatorul oladez a oferit MApN corveta Sigma 10514 cu propulsie hibrida diesel-electrica si cu solutii de inarmare americane. Concret era vorba de rachete anti-nava Harpoon de la Boeing, vectori de aparare anti-aeriana de la Raytheon si sonar de la General Dynamics.

Reamintim ca scopul acestui program de inzestrare este achizitia a patru corvete multifunctionale pentru Fortele Navale si achizitia de munitii aferente navelor. Corvetele ar trebui sa execute misiuni in urmatoarele domenii de lupta: AAW (lupta impotriva amenintarilor aeriene), ASuW (lupta impotriva navelor de suprafata), ASW (lupta impotriva amenintarilor submarine), EW (razboi electronic), NGS (sprijin cu foc la litoral). In cadrul programul corvetelor, in paralel, se va realiza si modernizarea fregatelor Type 22 Regina Maria si Regele Ferdinand achizitionate de Romania in perioada 2003-2004.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: