Pentru multi fermieri romani, dar si pentru oamenii care lucreaza mici suprafete de pamant, erbicidul a devenit un aliat de nadejde in lupta cu burienile.
Despre unul despre aceste erbicide, glifosatul, pe care il gasiti si in Romania sub diverse nume comerciale, se spune ca nu otraveste lent doar ierburile, ci si omul. Oamenii intra in contact cu acest preparat chimic prin intermediul produselor alimentare consumate, a apei potabile sau atunci cand il folosesc in agricultura.
Glifosatul a fost criticat de-a lungul timpului, fiind suspectat ca provoaca cancer, afecteaza fatul din pantecele mamei si produce imbolnaviri ale tractului gastro-intestinal, noteaza Deutsche Welle.
O noua cercetare de amploare, efectuat pe un grup de peste 2000 de persoane in Germania, a relevat ca urme de glifosat se gasesc masiv in urina germanilor.
Autoarea studiului, Monika Kruger, spune ca in cazul a 75 % dintre germanii care au luat parte la studiu, resturile de glifosat aveau un minimum de 0.5 micrograme pe litru, de peste 5 ori fata de limita maxima admisa.
In cazul unei treimi dintre subiecti, concentratiile au fost chiar si de 1-4.2 micrograme per litru. Cercetarea a aratat ca cea mai mare cantitate de glifosat se gaseste in urina oamenilor care lucreaza in agricultra. Cele mai mici niveluri s-au gasit in urina vegetarienilor si a celor care consuma produse bio.
Organizatia Mondiala a Sanatatii este de parere ca glifosatul afecteaza materialul genetic al omului si, probabil, produce cancer. Se presupune, de asemenea, ca acesta ataca sistemul hormonal, afecteaza fertilitatea umana si are un efect negativ asupra probioticelor din tractul gastro-intenstinal.
Se discuta de mult timp de interzicerea acestui erbicid pe piata europeana, insa, datorita eficientei lui in agricultura, e greu sa fie inlocuit cu altceva. El a fost introdus pe piata in 1974, de gigantul american Monsanto. In Romania este folosit intensiv, pretul lui fiind unul accesibil (100 mililitri costa in jur de 10 lei), iar eficienta este maxima. Cine are probleme cu planta cunoscuta in popor sub numele de pir, sa foloseasca glifosat si, in doua saptamani, a scapat de patura ierboasa.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Tribunalul Bucuresti a decis, vineri, condamnarea fostului manager al Spitalului Clinic "Nicolae Malaxa" la 11…
Premierul PSD Marcel Ciolacu a anuntat, vineri, ca poate sa faca publice informatiile din Ucraina,…
Cancelarul german Olaf Scholz l-a indemnat vineri, in cadrul unei conversatii directe, pe presedintele rus…
Cercetarile in zona Parcului Botanic din Timisoara unde joi seara muncitorii care faceau lucrari in…
Candidatul PNL la Presedintie, Nicolae Ciuca, a prezentat vineri seara o noua dovada ca PSD…