Marea Britanie: Amenintarea terorista de extrema dreapta este in crestere

externe

Parlamentarii britanici sunt ingrijorati de amenintarea tot mai mare pe care o reprezinta terorismul de extrema dreapta in Regatul Unit si au cerut marti armatei si politiei sa consolideze controalele interne, transmite AFP citata de Agerpres.

Fenomenul „a crescut constant” din 2017, subliniaza in raportul sau anual Comisia parlamentara pentru informatii si securitate. Un numar tot mai mare de tineri sub 24 de ani se afla in vizorul Serviciilor de informatii interne britanice (MI5) pentru legaturi cu terorismul de extrema dreapta.

„Noua amenintare a terorismului de extrema-dreapta este fragmentata si complexa, alimentata din ce in ce mai mult de internet si caracterizata de o populatie experta in tehnologie, formata in principal din barbati tineri, multi dintre ei inca adolescenti, care sunt de obicei ‘teroristi auto-initiati’”, se arata in raport.

Raportul subliniaza, de asemenea, ca putine din persoanele monitorizate apartin unor grupuri organizate, ceea ce face dificila identificarea si urmarirea lor.

Serviciile de combatere a terorismului au prevenit 25 de atacuri in perioada martie 2017 – ianuarie 2020. Opt dintre acestea tineau de terorismul de extrema dreapta, iar motivatiile sunt „foarte individualiste”.

„A stabili cum, de ce si cand pot alege sa atace reprezinta, prin urmare, o provocare deosebit de importanta”, conform sursei citate.

Parlamentarii insista ca politia si armata sa faca mai mult pentru a identifica si a elimina amenintarile reale sau potentiale din interiorul lor. Extremistii de extrema dreapta sunt adesea interesati de cultura militara, arme, forte armate si organizatii de aplicare a legii, se arata in raport. Ei se pot alatura armatei sau politiei sau pot urmari sa recruteze din cadrul acestor institutii.

Fortele armate ale Regatului Unit nu dispun de instructiuni clare cu privire la apartenenta personalului lor la organizatii, „fara a mai vorbi de o organizatie extremista”. „Pare a fi o abordare destul de riscanta” avand in vedere rolurile sensibile pe care le poate juca personalul”, spune comisia. O „ingrijorare deosebita” priveste politia ca urmare a „lipsei unei verificari amanuntite a antecedentelor” personalului recrutat.

In trecut, aceasta comisie parlamentara a criticat guvernul pentru ca nu a investigat la timp posibila ingerinta a Rusiei in viata politica britanica, in special atunci cand a avut loc referendumul pentru Brexit din 2016.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: