Marea Britanie blocheaza iesirea din tara a documentelor lui Alan Turing, matematicianul care a spart codul Enigma, scurtand durata celui de-Al Doilea Razboi Mondial

life

Marea Britanie a blocat temporar iesirea din tara a documentelor rare de razboi care au apartinut candva eroului national Alan Turing, care i-a ajutat pe aliati sa castige Al Doilea Razboi Mondial prin spargerea codului Enigma al Germaniei naziste, potrivit Reuters.

Interdictia de export are in vedere documentele inedite ale lui Turing referitoare la proiectul „Delilah”, care a dezvoltat un sistem portabil de criptare pentru utilizare in operatiuni militare, a declarat Ministerul britanic al culturii.

Masura interzice temporar scoaterea din tara a obiectelor culturale importante atunci cand urmeaza sa fie vandute unui cumparator strain si are scopul de a acorda timp unei institutii din Marea Britanie sa le cumpere.

Documentele „Delilah” – doua caiete legate si sase pachete de foi – sunt evaluate la 397.680 de lire sterline si dateaza din anii 1943-1945.

„Documentele privind proiectul Delilah ofera perspective unice asupra mintii extraordinare a lui Alan Turing. Este corect ca un cumparator din Marea Britanie sa aiba posibilitatea de a cumpara aceste lucrari pentru a le oferi oamenilor posibilitatea de a continua sa-i studieze si sa-i aprecieze munca, o parte importanta a povestii noastre nationale”, a spus ministrul Artelor, Chris Bryant.

Considerat parintele computerului modern, Turing este cunoscut pentru descifrarea mesajelor secrete transmise de nazisti cu ajutorul celebrei masini Enigma, o descoperire despre care unii istorici spun ca a contribuit la scurtarea razboiului cu cativa ani si a fost dramatizata in 2014 in filmul „The Imitation Game”.

In timp ce armata lui Adolf Hitler bombarda orasele britanice si se pregatea sa invadeze Rusia, la baza lui Turing din linistitul parc Bletchley din sudul Angliei se descifrau mesajele fortelor aeriene germane.

In 1952, Turing a pledat vinovat pentru indecenta grava, dupa o relatie sexuala cu un alt barbat si, dupa ce a fost fortat sa faca injectii cu hormoni, s-a sinucis doi ani mai tarziu, la varsta de 41 de ani, mancand un mar cu cianura.

I s-a acordat gratierea regala in 2013, iar chipul lui apare astazi pe bancnote de 50 de lire sterline.

In 2015, un caiet cu 56 de pagini care i-a apartinut lui Turing s-a vandut cu peste 1 milion de dolari la o licitatie din New York.

Marea Britanie a plasat interdictia de export pe o serie de articole, inclusiv la inceputul acestui an pe o masa detinuta candva de Ludovic al XIV-lea si o moneda din epoca fierului care are inscriptionat numele unui conducator britanic din anul 40 i.Hr.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: