Marea Britanie propune o abordare mai lejera a verificarilor la frontiera post-Brexit
Importurile de bunuri britanice din UE vor fi supuse unor noi formalitati birocratice incepand cu luna octombrie, dupa ce guvernul britanic a facut publice astazi noile sale propuneri privind frontierele post-Brexit, scrie Politico.
Noile planuri vor prevedea un proces mai simplificat decat cel anuntat anterior.
Importurile de produse de origine vegetala si animala considerate de „risc mediu” – inclusiv carne, produse lactate si peste – si de alimente de origine non-animala considerate de „risc ridicat” vor trebui sa aiba certificate de sanatate incepand cu luna octombrie.
Certificatele fitosanitare vor fi, de asemenea, necesare pentru articole precum fructe, legume, seminte si cereale – importate din UE.
Noi controale fizice vor fi puse in aplicare la granita Regatului Unit incepand din ianuarie, inainte de introducerea unor controale suplimentare de securitate si siguranta pentru toate importurile din UE in octombrie 2024.
Cu toate acestea, nivelul verificarilor fizice necesare pentru multe marfuri va fi mai putin strict decat cel planificat anterior.
Guvernul britanic a declarat ca introducerea planurilor va fi esalonata pentru a reduce la minimum perturbarea afacerilor, dar a avertizat ca firmele ar trebui „sa lucreze cu lanturile lor de aprovizionare pentru a se pregati de pe acum pentru aceasta schimbare”.
Obiectivul general este de a crea un „ghiseu comercial unic”, care ar permite comerciantilor sa isi depuna documentele intr-un singur sistem digital – ceea ce, potrivit intreprinderilor, reprezinta o imbunatatire considerabila.
Guvernul afirma ca noile documente si verificari sunt necesare pentru „a ne consolida frontierele impotriva amenintarilor la adresa biosecuritatii si a importurilor ilegale” post-Brexit.
Lordul Richard Benyon, ministru in cadrul Departamentului pentru Mediu, Alimentatie si Afaceri Rurale, a declarat: „Bolile invazive ar putea costa fermele si intreprinderile noastre miliarde de lire sterline, ar putea ameninta siguranta noastra alimentara si ar putea distruge increderea in exporturile britanice in intreaga lume.
„Acesta este motivul pentru care lucram mana in mana cu intreprinderile pentru a concepe un sistem puternic care sa functioneze pentru natiune.”
S-ar putea sa existe un oarecare scepticism in sectorul privat cu privire la faptul ca verificarile vor fi intr-adevar puse in aplicare la termenul anuntat, dupa intarzierile anterioare.
Exportatorii din Regatul Unit s-au plans ca firmele din UE au fost avantajate, deoarece Bruxelles a implementat controale vamale complete asupra bunurilor din Regatul Unit la inceputul anului 2021.
Multe grupuri de afaceri au cerut guvernului claritate cu privire la viitorul model de frontiera.
Institutul de Export si Comert International, care a ajutat la formularea propunerilor, a declarat ca este „important ca ministrii sa se asigure ca termenul limita va fi respectat, deoarece intreprinderile britanice se afla in prezent intr-un dezavantaj competitiv semnificativ”.
„Este cu adevarat foarte important ca fiecare participant din lantul de aprovizionare, inclusiv IMM-urile, sa beneficieze de ceea ce se propune”, a declarat directorul general al institutului, Marco Forgione.
Dominic Goudie, de la grupul de lobby Food and Drink Federation, a declarat ca planurile reprezinta „un alt pas inainte in dezvoltarea infrastructurii de frontiera a Regatului Unit” si ar putea „oferi un regim mai coerent care se va aplica importurilor din toate tarile”.
Guvernul va consulta acum intreprinderile si alte parti interesate cu privire la aceste planuri, iar Cabinet Office va anunta o actualizare in cursul acestui an.