Marea Britanie si Germania au idei foarte diferite despre viitorul energiei nucleare. In timp ce Germania a inchis toate centralele, Marea Britanie da tot mai multa importanta energiei nucleare
In anii 1970, economia mondiala a suferit un soc al preturilor la energie dupa ce marii producatori de petrol au impus un embargo impotriva Occidentului pentru ca a sprijinit Israelul in timpul Razboiului de Yom Kippur, relateaza CNBC.
Odata cu cresterea pretului petrolului, independenta energetica a devenit o prioritate, iar Germania a inceput sa puna in functiune mai multe reactoare nucleare. Pana la sfarsitul anilor 1980, aproximativ 29% din aprovizionarea cu energie a Germaniei provenea din energie nucleara.
A fost nevoie de dezastrele nucleare de la Cernobil in 1986, care facea parte pe atunci din Uniunea Sovietica, si de la Fukushima, Japonia, in 2011, pentru a schimba opinia publica germana in legatura cu folosirea energiei nucleare.
Decizia Germaniei de a renunta la dependenta de energia nucleara a facut-o dependenta de gazul rusesc venit prin conducte.
Chiar daca pozitia anti-nucleara a tarii s-a diminuat dupa ce Rusia a invadat Ucraina – ceea ce inseamna ca nu se mai putea baza pe gazul rusesc – Germania a continuat sa mearga mai departe cu inchiderea reactoarelor nucleare ramase pana in aprilie 2023.
In Marea Britanie insa, razboiul din Ucraina a determinat Marea Britanie sa se bazeze mai mult pe energia nucleara pentru a-si atinge obiectivele climatice si pentru a imbunatati securitatea energetica.
Prima centrala nucleara din Marea Britanie a fost construita in anii 1950, dar premierul Margaret Thatcher a fost cea care, in anii 1980, a propus construirea unei centrale nucleare in fiecare an, timp de un deceniu, ca parte a strategiei industriale a tarii.
Acest lucru nu s-a intamplat, dar opinia publica britanica ramane, pana in prezent, favorabila. Un studiu realizat de firma de cercetare de piata YouGov in 2022 a aratat ca aproape jumatate dintre britanici sustin utilizarea energiei nucleare, fata de 31% care se opun.
Foto: ro.depositphotos.com