Parlamentarii britanici vor lua in considerare in curand daca vor oferi adultilor bolnavi in stadiu terminal posibilitatea suicidului medical, ceea ce reprezinta o schimbare in opinia publica, deoarece o masura similara a fost respinsa in urma cu un deceniu, potrivit Reuters.
Kim Leadbeater, un deputat al Partidului Laburist din Marea Britanie, care a castigat un tur de scrutin care i-a acordat dreptul de a prezenta un proiect de lege pe un subiect la alegerea ei, a confirmat joi ca va prezenta un proiect de lege privind moartea asistata pe 16 octombrie.
„Eu… cred cu tarie ca ar trebui sa le oferim oamenilor care se confrunta cu cel mai insuportabil final al vietii lor sa aleaga cum va fi acel final”, a declarat ea pentru ziarul The Guardian.
Se asteapta ca legea sa permita adultilor din Anglia si Tara Galilor, sanatosi psihic, dar aflati in stadiu terminal, cu sase luni sau mai putin de trait, sa aleaga daca isi pun capat vietii si sa le permita medicilor sa-i ajute. Conform legislatiei actuale, persoanele care ajuta se confrunta cu o pedeapsa de pana la 14 ani de inchisoare.
Prim-ministrul Keir Starmer a promis la inceputul acestui an ca va acorda parlamentarilor un vot liber in aceasta problema, ceea ce inseamna ca laburistii, care au castigat alegerile in iulie, nu le vor spune membrilor cum sa voteze. Si alte partide au dat mana libera membrilor sa voteze cum le dicteaza constiinta.
O serie de parlamentari din toate partidele majore din Marea Britanie raman insa sceptici, exprimandu-si in special ingrijorarea ca pacientii cu boli terminale care sunt vulnerabili si care simt ca sunt o povara pentru familiile lor s-ar putea confrunta cu presiuni pentru a-si pune capat vietii.
„Desi respect profund dezbaterea, inca nu am vazut o legislatie care sa abordeze pe deplin preocuparile legate de constrangere sau indoiala. Daca ar avea loc un vot astazi, as vota impotriva mortii asistate”, a scris parlamentarul laburist James Frith pe X.
Cei care insotesc rudele care aleg eutanasia in locuri precum Elvetia, unde aceasta este legala din 1942, pot fi acum urmariti penal in Marea Britanie pentru asistare la sinucidere.
In ultimii ani, Australia, Canada, Noua Zeelanda si unele state din SUA au legalizat moartea asistata in anumite circumstante. In Regatul Unit, parlamentul deconcentrat din Scotia, care isi stabileste propriile legi in astfel de chestiuni, ia in considerare o legislatie similara.
Rezultatele unui sondaj publicat vineri de grupul de cercetare Savanta a aratat ca 48% din cele 2000 de persoane chestionate au sustinut aceasta masura, 21% s-au opus, 22% spun ca nici nu sustin sau se opun, iar restul nu stiu.
„Aceasta este o oportunitate istorica de a aduce o schimbare reala pentru muribunzi… Starea de spirit din Westminster s-a schimbat dramatic, ajungand in sfarsit din urma opinia publica”, a declarat Sarah Wootton, sefa grupului de campanie Dignity in Dying.
Echipa de tranzitie a presedintelui ales Donald Trump compileaza o lista de ofiteri superiori actuali…
Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, a lansat duminica un apel catre Nicolae Ciuca, Mircea…
Ursii bruni, introdusi in provincia Trentino (Tirolul de Sud, nord-estul Italiei) in urma cu 20…
Intr-un exercitiu militar recent, Statele Unite au testat Cerberus XL C-UAS, un sistem cu senzori…
Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan a anuntat duminica rezultatele unui sondaj de opinie "foarte nou" care…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, le-a cerut duminica pesedistilor "sa il retraga la unitate pe Simion":…