Marea Britanie vrea sa se apropie de UE. Londra si Bruxellesul pregatesc un summit pentru a „reseta” relatiile post Brexit

externe

brexit

Uniunea Europeana si Regatul Unit ar putea organiza un prim summit bilateral in lunile urmatoare, in timp ce noul prim-ministru britanic Keir Starmer incearca sa „reseteze” relatiile cu Bruxelles-ul dupa Brexit, relateaza Financial Times.

O reuniune de o zi a comunitatii politice europene – reprezentanti ai statelor membre ale UE si ai altor tari europene – i-ar oferi lui Starmer ocazia de a accelera intalnirile cu mai multi lideri de pe continent, a declarat un oficial anonim din regat.

„Intr-un moment in care razboiul face ravagii in Europa si lumea se confrunta cu o instabilitate crescanda, argumentele Marii Britanii in favoarea consolidarii relatiilor de securitate cu vecinii sai nu fac decat sa devina mai puternice”, explica jurnalistii.

O sursa UE a declarat ca premierul britanic va discuta cu seful Consiliului European, Charles Michel. Potrivit interlocutorului Financial Times, este „rezonabil” ca Uniunea sa organizeze un summit cu cel mai apropiat vecin al sau – Marea Britanie, daca organizeaza evenimente similare, de exemplu, cu Statele Unite sau ASEAN.

„In prezent, elaboram optiuni de cooperare. Dar nu putem prezice exact cum va arata”, a declarat un oficial britanic pentru ziar. Financial Times noteaza ca o reuniune a aproape 50 de lideri europeni va avea loc pe 17 iulie la Palatul Blenheim din Anglia. Potrivit The Guardian, se va discuta despre Ucraina, securitatea europeana si democratie.

„Orice masuri practice luate de guvernul britanic pentru a se apropia de UE trebuie sa fie pregatite pentru viitor, astfel incat orice guvern conservator sa nu fie tentat sa le anuleze. De asemenea, ar asigura negociatorii UE ca nu pierd timpul”, avertizeaza jurnalistii.

Stabilirea relatiilor intre Londra si Bruxelles a inceput chiar sub predecesorul laburistului Starmer, conservatorul Rishi Sunak. Acesta si sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au rezolvat problema controversata a statutului comercial al Irlandei de Nord.

Starmer a devenit prim-ministru la 5 iulie. Dupa summitul NATO de la Washington din 9-11 iulie, politicianul a declarat ca „Marea Britanie are un loc pe scena mondiala” si ca este „determinat sa reseteze relatia cu Europa”.

„O multime de oameni au simtit dupa Brexit ca Marea Britanie a devenit prea inchisa, nu mai este la fel de interesata ca odinioara de locul sau pe scena mondiala”, si-a explicat el pozitia.

Reamintim ca Marea Britanie a aderat la Uniunea Europeana din 1973. In 2016, a avut loc un referendum in tara, unde 51,9% dintre cei care au votat s-au pronuntat in favoarea Brexitului. De la 1 februarie 2020, Regatul Unit a incetat oficial sa mai fie membru al UE, iar perioada de tranzitie a durat pana la 1 ianuarie 2021.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: