Jurnalista rusoaica Natalia Vasilieva relateaza in The Telegraph cu ce se confrunta dupa ce a ales zilele trecute sa fuga din Rusia lui Putin. In ultima perioada, dupa inceperea razboiului, zeci de mii de rusi „bine educati, urbani si cu o perspectiva internationala” au fugit din tara.
Iata articolul jurnalistei din The Telegraph:
In timp ce stateam la coada la un bancomat cu inca o duzina de rusi dezorientati in Tbilisi, Georgia, un localnic s-a oprit, ne-a fluierat si a strigat: „Nava de razboi rusa, du-te dracului! Rusi, duceti-va dracului!”
Am recunoscut imediat citatul cu nava de razboi, rostit pentru prima data de un grup de politisti de frontiera ucraineni in momentul in care au refuzat sa predea o insula in prima zi a invaziei rusesti. De atunci, a devenit un strigat de mobilizare impotriva Moscovei.
De cand a inceput invazia, in urma cu aproape doua saptamani, peste 1,5 milioane de ucraineni au fugit in Europa Centrala si mai departe, in incercarea disperata de a scapa de bombele rusesti.
Dar zeci de mii de rusi – majoritatea dintre ei bine educati, urbani si cu o perspectiva internationala – au fugit acum de regimul lui Vladimir Putin si de ceea ce pare a fi o noua Cortina de Fier iminenta.
Erevanul din Armenia, Bukhara din Uzbekistan sau Istanbulul din Turcia – destinatia nu este importanta. In timp ce unii localnici sunt mai putin primitori fata de noii sositi, multi rusi – inclusiv eu – au simtit ca nu avem de ales.
O avalansa de sanctiuni internationale ameninta sa arunce milioane de oameni in saracie si sa faca din Rusia un paria international la fel ca si Coreea de Nord. O noua lege draconica, care inseamna ca oricine contrazice linia oficiala a Kremlinului cu privire la conflict poate fi condamnat la 15 ani de inchisoare, a dus la un exod al jurnalistilor.
Zvonurile persistente despre iminenta introducere a legii martiale, care ar putea duce la recrutare fortata, au facut ca evadarea sa fie si mai presanta pentru barbatii aflati la varsta de lupta.
La cateva zile de la inceputul conflictului, toate biletele de avion pentru a parasi tara au fost cumparate, deoarece Occidentul a decis sa isi inchida spatiul aerian pentru companiile aeriene rusesti. Unii rusi au trecut granita in Europa pe jos.
Eu am fost norocoasa si am reusit sa zbor la Tbilisi, cu o escala de o noapte la Istanbul. In Turcia, m-am dus sa ma intalnesc cu un prieten turc la un bar dintr-un palat din secolul al XIX-lea, unde am dat imediat peste doua cunostinte din Moscova. Acestia lucreaza, sau lucrau, la doua dintre cele mai cunoscute institutii culturale din Moscova.
Sediile ambelor organizatii se afla inca in Moscova, dar toate operatiunile lor au fost suspendate. Rusia a devenit prea toxica pentru a mai juca vreun rol in cultura internationala.
Amandoi prietenii mei, barbati cu educatie occidentala in varsta de aproximativ 30 de ani, au vorbit despre o frica paralizanta atunci cand au trecut de controlul pasapoartelor la Moscova. Mai multi calatori au fost interogati de politistii de frontiera si li s-a cerut sa isi deblocheze telefoanele.
Amandoi barbatii si-au sters chat-urile si orice aplicatii care ar fi putut dovedi ca sunt de opozitie. Unul dintre ei a instalat o aplicatie a postului de televiziune RT de la Kremlin ca momeala.
„Orice spui este o tradare in Rusia in acest moment”, a spus unul dintre barbati.
Rusia pe care o cunosteam nu mai exista. Rusia lui Vladimir Putin din epoca razboiului nu are timp pentru designeri, artisti si dezvoltatori IT – sau pentru oricine altcineva cu o perspectiva globala.
Pe strazile din Istanbul si Tbilisi se vorbeste despre unde sa te duci, unde sa te stabilesti.
Afluxul de rusi educati disperati sa scape a atras comparatia cu exodul emigrantilor rusi albi care au fugit de bolsevici dupa Razboiul Civil din Rusia, in urma cu mai bine de un secol.
Rusii Albi – numiti dupa Armata Alba antibolsevica si numarandu-i printre membrii lor pe romancierul Vladimir Nabokov si compozitorul Igor Stravinski – s-au stabilit in intreaga lume, lasand in urma o mostenire culturala durabila.
In timp ce stateam in acel club din Istanbul, discutand despre detaliile legate de obtinerea unui permis de sedere in Turcia, un barbat inalt, cu sapca de baseball si ochelari eleganti, a intrat in camera. Era Kirill Serebrennikov, cel mai in voga regizor de film si teatru din Rusia.
Noii emigranti pe care i-am intalnit la Istanbul si Tbilisi aveau in marea lor majoritate intre 30 si 40 de ani, cu abilitati remarcabile, fie ca acestea erau in domeniul tehnologiei sau al filmului.
Cel putin 25.000 de rusi au calatorit in Georgia numai saptamana trecuta, a declarat luni Levan Davitashvili, viceprim-ministru georgian. Tara sa este deschisa la aceasta noua forta de munca calificata, a spus el.
Hotelurile si casele de oaspeti din Tbilisi sunt complet rezervate in aceasta saptamana, iar vorbitorii de limba rusa sunt mai multi decat localnicii in multe cafenele si magazine.
Cand am coborat duminica dimineata pentru micul dejun la hotelul meu din Tbilisi, am vazut o camera plina de rusi – cupluri tinere, politicoase, cu cainii si copiii lor, cu totii parand confuzi si tristi.
La un etaj mai sus, puteai auzi o femeie care striga in gura mare, blestemandu-l pe Putin pentru ca i-a distrus viata.
La sfarsitul saptamanii, Visa si MasterCard au anuntat ca isi suspenda operatiunile pentru Rusia. Dar, intr-o intorsatura cruda, s-a dovedit ca interdictia ii va afecta doar pe cei care folosesc cardurile emise de Rusia in afara tarii.
Cei 72% dintre rusii care nu calatoresc niciodata in strainatate – de altfel, aproximativ aceeasi proportie de rusi care il sustin pe Putin – nu vor fi afectati. Cei care au fugit sau doresc sa viziteze Occidentul vor fi pedepsiti.
La coada de la care ni s-a spus sa ne „ducem dracului” in Tbilisi, incercam cu disperare sa retragem dolari, cardurile noastre bancare riscau sa se transforme in orice moment in bucati de plastic inutile.
Luni, au facut-o – transformand peste noapte profesionisti de succes in saraci, desi sper ca doar temporar. Eu, de exemplu, a trebuit sa ma confrunt cu furia unui taximetrist care nu a putut sa scoata banii de calatorie din contul meu rusesc, pentru ca acesta fusese blocat in timp ce ma aflam in masina lui.
Compatriotii mei din Georgia sopteau intre ei despre o banca importanta care le cerea noilor clienti rusi sa semneze un formular prin care declarau ca se opun agresiunii Kremlinului in Ucraina, precum si ocupatiei de catre Moscova a republicilor separatiste georgiene Osetia de Sud si Abhazia.
O sucursala centrala a acestei banci a fost asediata de barbati si femei rusi nerabdatori care au completat formularele imediat ce s-a deschis luni dimineata.
Intrat in mod neasteptat in Parlament, in urma cu patru ani, cand institutele de sondare…
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu (PNL), este convins ca George Simion este "agent al Rusiei"…
Premierul PSD Marcel Ciolacu a facut vineri o noua serie de declaratii aiuritoare in legatura…
Unul dintre aeroporturile Ucrainei, cel din Lvov sau Borispil, de langa Kiev, isi va relua…
China a anuntat un program de salvare a datoriilor in valoare de 1,4 trilioane de…
Viktor Orban si Volodimir Zelenski au adus joi la Budapesta confruntarea lor de lunga durata,…