Peste 38% dintre respondentii unui sondaj au declarat ca nu s-ar vaccina impotriva COVID-19 daca un astfel de tratament ar fi disponibil in perioada urmatoare.
Sondajul a fost efectuat in perioada 25 septembrie – 16 octombrie, de catre Centrul de Cercetari Sociologice Larics (CCSL), in parteneriat cu Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si cu Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale (ISPRI), sub egida Sectiei de Stiinte Medicale a Academiei Romane. Volumul esantionului a fost de 1.000 de persoane, iar eroarea maxima admisa a datelor a fost de +/- 3%. Metoda folosita a fost ce a chestionarului aplicat telefonic.
Astfel, 38,6% dintre respondenti au precizat ca ar refuza sa se vaccineze daca ar exista un vaccin impotriva COVID-19. 30% au declarat ca ar astepta o perioada si s-ar vaccina doar daca ar auzi ca persoanele care si-au administrat un astfel de tratament nu au avut probleme. 21,8% au afirmat ca s-ar vaccina, iar 8% au spus ca ar accepta doar daca li s-ar explica mai multe despre acest tratament, informeaza Agerpres.
46,25% au fost de parere ca marile puteri (SUA; Rusia, China, Germania, Marea Britanie, Franta, Japonia) investesc cel mai mult in descoperirea unui vaccin impotriva Sars-CoV-2, in timp ce 16,78% au indicat companiile multinationale producatoare de vaccinuri.
Totodata, 44,2% au opinat ca vaccinarea ar trebui discutata pentru fiecare persoana in parte. 26,6% au apreciat ca riscurile vaccinarii sunt mai mari decat avantajele, in timp ce 25,5% au considerat ca avantajele vaccinarii sunt mult mai mari decat riscurile.
Dintre respondenti, 55,24% au aratat ca, in general, sunt de acord cu vaccinurile si vaccinarea; 35,46% au apreciat ca aceasta este potrivita doar in anumite cazuri, iar 8,49% au precizat ca nu sunt de acord cu un astfel de tratament.
Totodata, 68,5% au declarat ca nu s-au vaccinat niciodata in ultimii cinci ani. 11,7% au spus ca in acest interval de timp le-a fost administrat un singur vaccin recomandat adultilor, in timp ce 9,1% s-au vaccinat de doua-trei ori, iar 8% s-au vaccinat in fiecare an.
In 74,9% dintre cazuri aceasta vaccinare a fost recomandata de medicul de familie, in 12,7% de medicul specialist, iar in 7,4% de rude sau prieteni.
23,4% au mentionat ca intentioneaza sa se vaccineze impotriva gripei in aceasta toamna, in conditiile in care anul trecut s-au vaccinat 17,5% dintre cei chestionati.
43,5% au apreciat ca vaccinurile din ziua de azi sunt eficiente, dar ca nu se stie cat de sigure sunt. 33,7% au spus ca acestea sunt eficiente si sigure; 14,5% au fost de parere ca vaccinurile nu sunt nici atat de eficiente, nici atat de sigure cum se spune; 4,5% au apreciat ca acestea nu sunt bune din niciun punct de vedere.
68,7% au fost de parere ca un vaccin este cel mai bine sa fie administrat in cabinetul medicului de familie. 18,5% au indicat policlinica sau spitalul, 7% au apreciat ca nu este important locul, in timp ce 1,7% au ales locul de munca sau scoala, iar 1,7% au opinat ca acesta ar trebui administrat acasa.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…
Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…
Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…
Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…
Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…