Ministrul Sanatatii, Victor Costache, a explicat, marti seara, la Digi24, ca odata cu intrarea in vigoare a ordonantei privind liberalizarea programelor de sanatate, care este acum in dezbatere publica, fenomenul listelor de asteptare va inceta si ca pacientul va fi in centrul sistemului. Victor Costache a precizat ca pacientii vor va avea posibilitatea de a-si alege medicul si spitalul in care au incredere.
„In primul rand trebuie sa facem diferenta dintre programele care se deruleaza prin Ministerul Sanatatii si prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. La M.S. sunt programele de preventie si sunt programele din actiunile prioritare, astfel sunt tratati pacientii critici cu infarct miocardic, cu accident vascular cerebral. Prin aceasta modificare legislativa, avand in vedere ca avem cel mai mic numar de centre de infarct sau tratament al AVC la nivel european, se da posibilitatea centrelor private care au aceasta expertiza. Evident ca pacientii nu platesc nimic, deci este exclusa orice coplata”, a spus Victor Costache, marti seara, la Digi24.
„Apoi sunt asa-numitele programe curative, care se desfasoara prin CNAS si din moment ce va fi implementat noul contract cadru din aprilie, se introduc in premiera aceste programe pe baza unui serviciu complet. Pacientii nu vor avea de platit coplata”, adaugat ministrul.
„Aceasta includere a spitalelor private in programele de sanatate a debutat in 2014. Deci de atunci spitalele private desfasoara programe de sanatate. Un exemplu foarte bun este programul de radioterapie, care este unul din putinele programe decontate la costuri reale. Este aproape echivalent cu felul in care sunt concepute programele la nivel european. Pacientii nu platesc nici la spitalul de stat, nici la cel privat, in cazul programului de radioterapie. Acest model il vom implementa si la restul programelor”, a subliniat el.
Victor Costache a precizat ca spitalele private aveau acces numai la programele nationale decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate: „Sunt o parte din programe care erau cu coplata, iar o parte nu”.
„Noutatea acestei ordonante este posibilitatea de a se trata acesti pacienti critici, va dadeam exemplul infarctului miocardic, AVC, de catre centrele private fara nicio coplata”, a mentionat ministrul.
„Este vorba de a inlatura orice discriminare, de a pune pacientul in centrul sistemului si de a-l lasa pe pacient sa isi aleaga medicul si spitalul in care are incredere. In Romania, atat spitalele publice, cat si cele private sunt debordate de numarul de pacienti. Avem o populatie care imbatraneste, avem din ce in ce mai multi pacienti. (…) Sunt multe liste de asteptare, stiti ca exista supraaglomerarea in spitale. Vedeti un ciorchine de pacienti care asteapta in fata usilor cabinetelor, a saloanelor, a salilor de operatie si acest fenomen trebuie sa inceteze”, a mai spus Victor Costache.
Ministerul Sanatatii are in dezbatere publica o ordonanta prin care spitalele si clinicile private vor putea accesa oricand fonduri bugetare cuprinse in programele de sanatate. In prezent, acestea puteau implementa programe de sanatate doar daca era depasita capacitatea furnizorilor publici.
„Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor nationale de sanatate curative, care se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate sa se deruleze in mod unitar atat prin furnizori publici, cat si prin furnizori privati, in mod similar cu reglementarea privind furnizorii privati de medicamente si dispozitive medicale. Astfel, se asigura accesul imediat al pacientilor la tratament in cadrul programelor nationale de sanatate curative si, functie de optiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizati si evaluati si care au incheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurari de sanatate”, se arata in expunerea de motive a proiectului de ordonanta care modifica Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
Potrivit actului normativ, furnizorii privati de servicii medicale puteau implementa programe de sanatate ale statului, doar atunci cand era depasita capacitatea furnizorilor publici de a le implementa.
Jurnalistii de la G4Media au dezvaluit, miercuri seara, ca premierul PSD Marcel Ciolacu a calatorit…
Cea mai veche tablita cunoscuta, inscriptionata cu cele zece porunci din Vechiul Testament, este de…
Orasul italian Florenta a decis sa ia masuri pentru a reduce supraturismul, introducand masuri, inclusiv…
Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a revenit miercuri la Casa Alba pentru a discuta…
Oficialii israelieni insista asupra mentinerii capacitatii de a lovi Libanul in orice moment, ca parte…
Primarul orasului bihorean Marghita, udemeristul Demian Zsolt, care a participat la un eveniment la o…