Mariri de salarii fara noima si politici populiste. Cum a distrus socialismul cea mai bogata tara a Americii de Sud – Video

externe

Din cea mai bogata tara a Americii de Sud, in doar cativa ani Venezuela a devenit una dintre cele mai sarace. Daca in 2001 produsul intern brut pe cap de locuitor depasea 12.000 de dolari, anul trecut acesta a coborat la putin peste 4.000 de dolari. Economia s-a comprimat, anul trecut, cu aproape 19%, in timp ce inflatia a ajuns la 800%, potrivit unei analize The Economist, citata de Digi24. Venezuela este tara in care redistribuirea excesiva a bunastarii, intr-un stil naiv, a dus la colaps.

Sunt totusi cifre provizorii, in conditiile in care banca centrala a incetat sa mai emita rapoarte cu mai bine de un an in urma ca sa nu existe cifre oficiale ale dezastrului. Fondul Monetar estimeaza ca preturile ar putea creste chiar si 2.200%, anul acesta, insa tara de fapt se confrunta nu doar cu preturi amentitoare ci cu o lipsa acuta de marfuri ceea ce genereaza scumpiri.

La inceputul acestui an, presedintele Nicolas Maduro a anuntat ca salariul minim si pensiile cresc cu 50%, fiind a cincea majorare in numai un an de zile. „In aceste timpuri de razboi economic si atacuri ale mafiei, trebuie sa protejam veniturile angajatilor si ale muncitorilor”, spunea Maduro. Salariul minim a ajuns astfel la 40,683 de bolivari, care se pot schimba la cursul oficial pentru 60 de dolari, iar pe piata neagra la numai 12 dolari.

Intre 1998 si 2008 Venezuela a incasat 325 de miliarde de dolari din petrol, dar nu exista nicio urma a acestor bani. Au fost consumati la fel de repede cum au venit, pe subventii. Economia socialista configurata de Hugo Chavez si de succesorul sau Nicolas Maduro si-a aratat carentele. Daca tarile din Golf si-au folosit miliardele de petrodolari pentur a face investitii pentru diversificarea economiei, Venezuela doar a consumat. Iar cand pretul petrolului s-a prabusit a tras dupa el o intrega natiune. Politicile din ultimii aproape 20 de ani au sapat gropa si mai adanc. Nationalizarea activelor detinute de marile companii a insemnat ca economia a intrat sub controlul unui stat ineficient si corupt pe deasupra.

Actualul presedinte, Nicolas Maduro invinovateste strainii, guverne si corporatii. Desi mai are o sustinere de sub 24% in randul electoratului, actualul presedinte continua sa-si consolideze abuziv puterea.

A fost pierdut controlul asupra monedei nationale, asupra preturilor produselor de baza si asupra cheltuielilor publice. Tara pierde pe toate fronturile, iar singura speranta este revenirea petrolului la preturi mai mari. Productia de petrol a Venezuelei a scazut, anul trecut, cu 10%. Iar rezervele valutare au scazut la sub 11 miliarde de dolari.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: