Mark Rutte preia astazi functia de secretar general al NATO. Deja, el a indemnat liderii europenii sa „inceteze sa se mai planga” de Trump si sa se apuce de consolidarea apararii continentului
Fostul premier olandez Mark Rutte preia marti sefia NATO, fiind insarcinat sa mentina alianta militara occidentala unita, in contextul in care razboiul din Ucraina se afla intr-un moment critic si se apropie alegerile prezidentiale americane cruciale, relateaza Reuters.
In cadrul unei ceremonii la sediul NATO din Bruxelles, Rutte va prelua functia de secretar general de la norvegianul Jens Stoltenberg, care a coordonat organizatia pe parcursul unui deceniu turbulent, marcat mai ales de invazia Rusiei in Ucraina in 2022.
Oficialii si diplomatii NATO se asteapta ca Rutte sa mentina prioritatile lui Stoltenberg in cadrul aliantei cu 32 de membri – mobilizarea sprijinului pentru Ucraina, impulsionarea tarilor NATO sa cheltuiasca mai mult pentru aparare si mentinerea implicarii Statelor Unite in securitatea europeana.
Dar incertitudinea planeaza atat privind conflictul din Ucraina, care s-a transformat intr-un razboi de uzura, cat si asupra viitorului sprijin al SUA pentru NATO si Kiev, cu Donald Trump, sceptic fata de NATO, aflat intr-o competitie electorala stransa cu vicepresedintele Kamala Harris.
Rutte, care a demisionat din functia de premier olandez in acest an dupa o perioada record de 14 ani in aceasta functie, a fost un sustinator ferm al Ucrainei. De asemenea, el a indemnat europenii sa „inceteze sa se mai planga” de fostul presedinte american Trump si sa se apuce de consolidarea apararii continentului.
Razboiul din Ucraina a readus NATO – fondata in 1949 pentru a descuraja si a apara impotriva oricarui atac al Uniunii Sovietice asupra Europei de Vest – in centrul afacerilor internationale.
Suedia si Finlanda au renuntat la traditiile indelungate de nealiniere pentru a se alatura NATO si a beneficia de clauza de aparare colectiva, conform careia un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor.
Razboiul a determinat, de asemenea, NATO sa trimita mii de soldati in plus pe flancul sau estic si sa isi revizuiasca radical planurile de aparare pentru a lua in considerare posibilitatea unui atac din partea Moscovei, mai serios decat oricand de la sfarsitul Razboiului Rece.
In timp ce liderii occidentali subliniaza ca NATO este o alianta defensiva, Moscova a prezentat-o mult timp ca pe o amenintare la adresa securitatii Rusiei.
Una dintre sarcinile cheie ale lui Rutte va fi sa convinga membrii NATO sa vina cu trupe, arme si cheltuieli suplimentare pentru a realiza pe deplin noile planuri de aparare, spun diplomatii si analistii.
Statele Unite sunt puterea predominanta a NATO, dar alianta ia decizii prin consens, astfel incat o mare parte din sarcina secretarului general este de a forja compromisuri intre aliati.
Diplomatii spun ca lunga experienta a lui Rutte in conducerea guvernelor de coalitie il face potrivit pentru noul rol.
Acestia spun insa ca ar putea fi nevoit sa limiteze o tendinta ocazionala de a critica transant alte tari europene si o insistenta asupra frugalitatii fiscale care i-a deranjat pe est-europeni, care doresc imprumuturi comune din partea Uniunii Europene pentru proiecte de aparare.