Marocul nu a lansat inca un apel pentru ajutor international, in ciuda cutremurului puternic care a ucis peste 2.000 de persoane

externe

cutremur, maroc

Mai multe tari au oferit ajutor si sprijin pentru cautari dupa cutremurul din Maroc, dar cea mai mare parte a operatiunii de salvare in zonele montane indepartate a fost condusa de echipe locale, iar Rabat nu a emis inca o cerere de ajutor international, scrie The Guardian.

Dupa ce un cutremur puternic produs vineri seara tarziu a provocat moartea a peste 2.000 de persoane, autoritatile marocane au avut in acest weekend contacte bilaterale cu anumite tari pe care le-au autorizat sa trimita echipe de experti in cautare si salvare. Printre acestea se numara Tunisia, care a trimis 50 de paramedici si personal dintr-o unitate specializata, precum si caini de cautare, dispozitive avansate de monitorizare termica, o drona pentru detectarea victimelor sub daramaturi si un spital de campanie. Qatar a trimis, de asemenea, o echipa de salvare si echipaje medicale.

Ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares, a declarat duminica ca Madridul va trimite echipe de cautare si salvare si ajutoare, dupa o cerere oficiala de ajutor din partea Marocului.

„Este un semn al solidaritatii spaniole si al sentimentului de prietenie care uneste poporul spaniol cu cel marocan”, a declarat Albares la Radio Catalunya, dupa ce a primit un apel de la omologul sau marocan. O echipa militara spaniola de cautare si salvare formata din 56 de soldati si patru caini a fost trimisa la Marrakech.

Algeria vecina, care a avut relatii tensionate cu Marocul, si-a deschis spatiul aerian, care fusese inchis timp de doi ani, pentru zborurile care transportau ajutoare umanitare si raniti.

Alte tari, printre care Turcia, SUA si Taiwan, au declarat ca echipele specializate de cautare si salvare sunt pregatite in cazul in care Marocul apeleaza la ele.

Autoritatile franceze au declarat ca sunt pregatite sa ajute Marocul, dar vor astepta o cerere oficiala de asistenta.

„Franta este pregatita sa ofere ajutorul sau Marocului daca Marocul decide ca este util”, a declarat duminica presedintele Emmanuel Macron in timpul unei conferinte de presa la summitul G20 de la New Delhi.

„Autoritatile marocane stiu exact ce poate fi livrat, natura [a ceea ce poate fi livrat] si momentul … Suntem la dispozitia lor. Am facut tot ce am putut face … In momentul in care vor solicita acest ajutor, acesta va fi desfasurat”, a declarat el.

Purtatorul de cuvant al Ministerului francez de Externe, Anne-Claire Legendre, a declarat pentru televiziunea franceza: „Ambasada noastra din Maroc este pe deplin mobilizata…. O evaluare [a situatiei] este in curs de desfasurare”.

Sylvie Brunel, profesoara de geografie care a lucrat pentru ONG-ul Actiunea impotriva foametei, a declarat pentru Le Figaro: „Ca tara emergenta, care se vede ca interlocutor cu Europa si care aspira la un statut de putere regionala in Africa, Rabat vrea sa arate ca este suverana, capabila sa isi piloteze singura operatiunile de cautare si salvare, si nu sa se comporte ca si cum ar fi o tara saraca ranita pe care intreaga lume vrea sa o salveze in mod caritabil.”

Ea a precizat ca, din cauza zonelor montane indepartate afectate de cutremur, principalele activitati de salvare de urgenta vor depinde de echipele locale marocane in primele 48 de ore.

In Franta, unde exista un numar mare de cetateni cu dubla cetatenie franceza si marocana, precum si multi studenti si rezidenti marocani, mai multe autoritati regionale au anuntat ca vor pune la dispozitie ajutor umanitar si, ulterior, ajutor pentru reconstructie.

Liderii regionali din Occitania, Corsica si Provence-Alpes-Cote d’Azur, in sudul Frantei, au afirmat intr-o declaratie comuna ca vor pune la dispozitie 1 milion de euro. Acestia au declarat ca regiunile lor „au legaturi mediteraneene puternice” si si-au oferit sprijinul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: