„Mars, paduche!”. AUR-istul Tanasa vrea sa scape de sanctiunea pentru injuraturi invocand chichite procedurale
Biroul permanent al Camerei Deputatilor a luat act luni de o contestatie depusa de deputatul AUR Dan Tanasa privind aplicarea unei sanctiuni disciplinare – decizie adoptata de Biroul permanent la data de 7 aprilie, in urma primirii raportului asupra sesizarii depuse de deputatii USR PLUS Ionut Mosteanu si Silviu Dehelean, prin care Comisia juridica a Camerei a hotarat sanctionarea cu avertisment scris a deputatului Dan Tanasa.
Deputatul AUR sustine, in documentul depus la Biroul permanent, ca atat raportul in baza caruia a fost adoptata decizia, precum si intreaga procedura „au fost viciate”, argumentand, printre altele, ca a fost incalcat caracterul secret al sedintei, cu lipsa procedurii prealabile de stabilire a gravitatii abaterii, asa cum prevede Regulamentul Camerei Deputatilor, modul in care a avut loc procedura de vot, precum si cu faptul ca raportul „este rezultatul arbitrariului si subiectivismului”.
„In cauza nu s-a analizat situatia de fapt in ansamblu, fara o cercetare in detaliu a celor intamplate, a tuturor persoanelor implicate, a contributiei fiecareia (audieri de martori, vizionare inregistrarii complete, etc.).
In cauza nu a fost analizata partea de vinovatie a domnilor deputati Mosteanu si Dehelean, nu au fost administrate probe pentru a stabili vinovatia fiecarei parti, nu au fost audiati martori pentru a stabili gravitatea faptei, precum si veridicitatea acuzatiilor care mi se aduc si pentru a stabili cu exactitate modul in care s-au desfasurat evenimentele. Sanctiunea aplicata de Comisia juridica in cazul subsemnatului incalca prevederile Regulamentului Camerei Deputatilor”, sustine Dan Tanasa in contestatia depusa la Biroul permanent.
El mai sustine ca una dintre partile reclamante a participat la sedinta Comisiei si a votat, „ceea ce atrage in mod evident nulitatea relativa a raportului”.
„Domnul deputat Dehelean s-a aflat in conflict de interese, de vreme ce acesta a participat la sedinta Comisiei juridice, dar nu in calitate de parte reclamanta, ci in calitate de membru al Comisiei, votand impotriva amanarii, atunci cand unii membri ai Comisiei juridice au solicitat amanarea pentru ca subsemnatul nu eram prezent”, a argumentat Tanasa, citat de Agerpres.
Solicitarea deputatului Dan Tanasa va fi supusa votului plenului Camerei Deputatilor, dupa Sarbatorile Pascale, votul urmand sa fie secret cu buletine.
Biroul permanent al Camerei Deputatilor a aprobat, pe 7 aprilie, sanctionarea deputatului AUR Dan Tanasa cu avertisment scris, dupa ce acesta a adresat cuvinte si expresii „care contravin demnitatii si onoarei functiei de deputat” unor colegi din Parlament.
Anterior, deputatii USR PLUS Ionut Mosteanu si Silviu Dehelean au depus o sesizare impotriva lui Dan Tanasa, iar Comisia juridica a decis ca comportamentul acestuia din urma este incadrat in categoria abateri disciplinare si a propus aplicarea sanctiunii cu avertisment scris. Aceasta este cea mai grava sanctiune prevazuta de Regulament si de Statutul deputatilor si senatorilor.
Deputatii juristi au luat aceasta decizie dupa ce au analizat sesizarea depusa de Mosteanu si Dehelean impotriva lui Tanasa cu privire la „comportamentul grobian si limbajul vulgar” al acestuia, dupa sedinta de plen din 24 martie.