Marturii socante din referatul procurorilor: una dintre doctoritele acuzate in dosarul „Sf Pantelimon” era poreclita pe sectie „Doamna cu coasa”

news

garzi, chirurgie vasculare, Sf Pantelimon, spital SRI

Referatul prin care procurorii au cerut si au obtinut, in instanta, arestarea celor doua doctorite de la sectia ATI a Spitalului Sf Pantelimon pentru ca un pacient a murit dupa ce i s-a redus brusc doza de noradrenalina, in mod premeditat contine marturii socante si dovedeste ca multi dintre angajatii spitalului erau la curent cu practicile acestora.

„Scopul scaderii dozei de noradrenalina era unul absolut inuman, provocarea decesului persoanelor pentru eliberarea paturilor de la ATI”, sustine Parchetul in referat.
Exista in document si marturii ale mai multor asistenti care spun ca medicii inculpati le-au solicitat sa nu treaca in foile medicale de observatie aceasta scadere de substanta administrata”.

„Medicul Maria Miron, poreclita la nivelul sectiei ‘doamna cu coasa’, incepand cu lunile octombrie – noiembrie 2023, a demarat un mecanism de eficientizare a activitatii Sectiei de ATI prin reducerea dozei de noradrenalina, substanta vitala pentru supravietuirea unora dintre pacientii aflati la ATI care se aflau intr-o stare grava de sanatate si cu privire la care aceasta, in mod discretionar, arbitrar si inuman, aprecia ca nu mai au sanse de supravietuire. Scopul scaderii dozei de noradrenalina era unul absolut inuman, provocarea decesului persoanelor pentru eliberarea paturilor de la ATI”, sustine Parchetul in referatul cu propunerea de arestare, aprobata joi seara de judecatori.

Una dintre asistentele audiate le-a spus procurorilor ca „au existat destul de multi pacienti carora doctorita M.M le-a redus drastic doza de noradrenalina, in scopul de a le provoca un stop cardio-respirator”.

„Este adevarat ca pana la acest moment nu s-a reusit identificarea altor cazuri concrete in care stopul cardio-respirator al pacientilor sa fie provocat de catre medicul M.M prin reducerea dozei de noradrenalina, insa acest fapt este pe deplin justificat avand in vedere posibilitatile investigative reduse, in conditiile in care starea de sanatate a pacientilor era una intr-adevar grava, iar lipsa de noradrenalina din corp nu ar putea fi verificata pe baza unei autopsii.

Cu toate acestea, din probatoriul administrat in cauza, in special declaratiile martorilor audiati, rezulta dincolo de orice dubiu rezonabil ca aceasta era practica constanta a medicului Maria Miron. Mai mult, practica constanta in acest sens este dovedita si de lipsa unui alt motiv al comiterii faptei cu privire la victima de 54 de ani, alt motiv decat acela de a eficientiza activitatea sectiei de ATI, eficientizare care nu s-ar fi putut produce prin grabirea decesului unei singure persoane, ci doar printr-o activitate constanta in acest sens”, arata procurorii in referatul cu propunerea de arestare.

Pentru a ascunde fata de familiile pacientilor scaderea dozelor de noradrenalina, doctorita Maria Miron revenea in saloanele pacientilor si crestea dozele inainte de vizitele facute de membrii de familie, iar dupa vizite le reducea, conform declaratiei unei asistente.

Dupa ce facea aceste modificari, doctorita venea periodic sa controleze starea pacientului, respectiv sa vada daca acesta a decedat, mai arata procurorii. Asistenta le-a spus procurorilor ca au existat situatii in care doctorita a venit intr-unul din saloanele sale, a modificat rata de noradrenalina pe injectomat la 1ml/h, apoi a plecat fara sa o informeze despre modificare.

Cand asistenta a sesizat modificarea, ea a trecut valoarea reala in foaia de observatie. Doctorita a revenit pe aceeasi tura si a intrebat-o de ce a rectificat valoarea injectomatului, iar apoi a setat din nou doza la 1ml/h, spunandu-i sa nu o mai modifice, iar in foaie sa continue sa treaca rata maxima de administrare (20ml/h).

Potrivit declaratiei acesteia, „in general, pacientii in stare grava care urmau sau trebuiau sa moara erau mutati in saloanele 3, 6 sau 7”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: