Cresterile de taxe, discutate in prezent in Parlamentul de la Kiev, sunt esentiale pentru ca Ucraina sa poata respinge invazia rusa lansata in februarie 2022, a declarat vineri ministrul ucrainean de Finante, Sergii Marcenko, transmite agentia DPA, citata de Agerpres.
„Cresterile de taxe sunt un pas necesar (…). Este o decizie care va afecta mediul de afaceri, dar celelalte optiuni sunt aproape epuizate”, a explicat ministrul la un eveniment desfasurat la Kiev.
In pofida ajutorului financiar din partea UE si SUA, statul ucrainean nu isi poate finanta cheltuielile suplimentare prin emiterea de obligatiuni, veniturile obtinute din acestea fiind suficiente doar pentru plata serviciului datoriilor vechi, a adaugat ministrul ucrainean de Finante.
Mai mult, a continuat el, ajutorul financiar extern devine tot mai incert, Ucraina primind in primul trimestru al anului in curs doar aproximativ 10% din finantarea necesara. Totusi, Kievul mizeaza mai departe pe ajutorul financiar extern si pe creditele externe pentru a-si finanta efortul de razboi si celelalte cheltuieli esentiale.
„Pentru anul acesta, 41,3 miliarde de dolari au fost atrase de la parteneri, iar pentru anul viitor estimam 38,4 miliarde. Aceasta nu inseamna insa ca platile vor fi stabile”, a detaliat ministrul ucrainean de Finante.
Parlamentul ucrainean a aprobat la jumatatea acestei luni, in prima lectura, o crestere a taxelor ce ar trebui sa aduca la buget pentru cheltuielile destinate apararii o suma suplimentara echivalenta cu circa 1,4 miliarde de dolari anul acesta si cu circa 3,3 miliarde de dolari anul viitor.
Printre alte taxe care vor creste se numara si „impozitul pentru razboi”, introdus in 2014 dupa ce Rusia a anexat Crimeea si este perceput asupra veniturilor, acesta urmand sa creasca de la 1,5% la 5%, conform proiectului ce mai asteapta aprobarea Parlamentului in a doua lectura.
Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anuntat vinerea trecuta, la Kiev, ca Uniunea Europeana va oferi Ucrainei un imprumut de 35 de miliarde de euro, in cadrul unui plan mai larg al statelor G7 (Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit si SUA), care au convenit in luna iunie sa ofere Kievului un credit garantat cu veniturile produse de cele circa 300 de miliarde de dolari active rusesti inghetate in urma sanctiunilor impuse Rusiei.
Fara noul imprumut de 35 de miliarde de euro, Uniunea Europeana si statele sale membre au oferit pana in prezent Ucrainei, de la inceperea razboiului, o asistenta de 118 miliarde de euro ca ajutor militar si economic, potrivit unui vicepresedinte al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.
De asemenea, in perioada scursa din februarie 2022, Congresul SUA a aprobat circa 175 de miliarde de dolari ca asistenta pentru Ucraina, din care aproximativ 56 de miliarde reprezinta ajutor militar direct.
Insa potrivit Ministerului ucrainean de Finante, de cand Rusia a lansat invazia in Ucraina, aceasta tara a primit ca ajutor financiar pentru buget din partea aliatilor sai ceva mai mult de 98 de miliarde de dolari.
Sase persoane au fost trimise in judecata de procurorii DIICOT Oradea, pentru constituire de grup…
Gripa australiana H3N2, subtip al virusului gripal sezonier A, a inceput sa se raspandeasca in…
Compania de curierat Sameday Group, parte din grupul eMAG, a decis sa apeleze si la…
Agentia nationala de gestionare a dezastrelor din Indonezia a declarat luni ca cel putin 10…
Primul satelit din lemn din lume, construit de cercetatori japonezi, a fost lansat in spatiu…
O clujeanca a devenit subiectul ironiilor pe retelele de socializare dupa ce a scos la…