Masurile populiste ale Guvernului Grindeanu-Dragnea baga Romania in criza. Avertisment grav de la varful Comisiei Europene
Vicepresedintele Comisiei Europene Valdis Dombrivskis si Comisarul pentru Afaceri Economice si Financiare, Pierre Moscovici, au trimis ministrului de Finante, Viorel Stefan, o scrisoare.
Cei doi care avertizeaza ca, potrivit datelor disponibile, deficitului ar urma sa depaseasca 3% in 2017 si cer ca Executivul sa anunte masuri clare pentru reducerea lui, potrivit site-ului cursdeguvernare.ro.
Jurnalistii scriu ca oficialii Comisiei Europene i-au trimis lui Viorel Stefan o scrisoare pe 22 februarie in care avertizeaza asupra riscului ca deficitul de 3% sa fie depasit, ajungand la 3,6% in 2017 si la 3,9% in 2018.
„Comisia Europeana a dat publicitatii, recent, Prognoza de Iarna care contine si proiectiile bugetare ale Romaniei. Comisia a remarcat cresterea abrupta fata de anul anterior a deficitului bugetului general consolidat, la 2,8% in 2016. Documentul estimeaza un deficit de 3,6% din PIB pentru anul 2017 si unul de 3,9% din PIB pentru anul 2018. Pe aceste considerente, exista un risc clar, in baza previziunilor Comisiei referitoare la anii 2017 si 2018, de neindeplinire a criteriilor de deficit”, se arata in scrisoarea publicata de cursdeguvernare.ro
Potrivit documentului, Comisia Europeana estimeaza ca Romania va inregistra „deviatii semnificative” ale obiectivelor bugetare pe termen mediu (MTO) in 2016, iar balanta structurala va suferi „noi deteriorari” in 2017 si 2018. Aceasta situatie este provocata in principal de relaxarea indusa de reducerea unor taxe, combinat cu cresteri de pensii si salarii, spun oficialii CE.
„Comisia va reexamina modul in care Romania isi respecta obligatiile prevazute de Pactul de Stabilitate si de Crestere pe baza Previziunilor de Primavara, care vor contine datele bugetare pentru anul 2016, validate in aprilie de Eurostat si de urmatorul Program de convergenta al Romaniei, care este asteptat inainte dee jumatatea lunii aprilie. Este important ca masurile necesare respectarii obligatiilor privind criteriile de deficit si caii de ajustare in vederea atingerii MTO sa fie credibil anuntate inainte de acest moment”, se mai arata in scrisoarea semnata de vicepresedintele CE si de la Comisarul pentru Afaceri Economice si Financiare.
Romania va inregistra in 2017 un deficit bugetar de 3,6% din PIB, peste limita de 3% admisa de Uniunea Europeana, iar in 2018 va atinge 3,9% din PIB, ca urmare a reducerilor semnificative de taxe si a majorarii cheltuielilor publice, se arata in raportul de tara publicat miercuri de Comisia Europeana.
Bugetul pe 2017 al Romaniei este fundamentat pe o crestere economica de 5,2% si un deficit bugetar de 2,99%.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook