„Avem justitie functionala”. MCV-ul pentru Romania a fost oficial inchis de Comisia Europeana. Bruxelles anunta ca nu mai sunt probleme cu statul de drept in Romania
Comisia Europeana a inchis vineri in mod oficial Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Bulgaria si Romania, ce fusese introdus in 2007, la aderarea celor doua tari la Uniunea Europeana, ca masura tranzitorie menita sa faciliteze realizarea de progrese in domeniul reformei sistemului de justitie si in cel al masurilor anticoruptie, precum si in ceea ce priveste criminalitatea organizata, in cazul Bulgariei, indica un comunicat al Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti.
„Comisia Europeana a ridicat azi MCV pentru Romania. E o reusita. A durat mult si a fost intens. Romania s-a schimbat, e un stat de drept, e un stat cu o justitie functionala si totusi nu e momentul sa incetinim lupta anti-coruptie, e momentul sa acceleram lupta ampotriva drogurilor si evaziunii fiscale. Azi e o zi frumoasa pentru Romania”, a declarat Klaus Iohannis la o reuniune cu conducerea institutiilor din sistemul judiciar.
Executivul european a abrogat acum cele doua decizii prin care a fost instituit acest mecanism si va continua cooperarea cu Bulgaria si Romania in cadrul ciclului anual privind statul de drept, la fel ca in cazul tuturor statelor membre.
„Permiteti-mi sa felicit Bulgaria si Romania pentru progresele importante realizate de la aderarea lor la UE! Statul de drept este una dintre valorile fundamentale pe care le impartasim cu totii, la nivelul Uniunii, si ambele state membre au avansat considerabil in acest domeniu, realizand reforme importante in toti acesti ani.
Astazi, a sosit momentul sa recunoastem aceste eforturi, punand capat mecanismului de cooperare si de verificare.
Activitatile din aceste domenii pot continua acum in cadrul ciclului anual privind statul de drept, cum este cazul tuturor statelor membre”, a declarat presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Ma bucur ca astazi putem face urmatorul anunt oficial: Bulgaria si Romania si-au indeplinit obiectivele de referinta stabilite in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare. Hotararea de care au dat dovada si colaborarea stransa cu Comisia de-a lungul anilor au dat roade.
Va fi important sa se mentina aceasta dinamica si sa se continue eforturile in cadrul ciclului anual privind statul de drept. Este o zi de bun augur nu numai pentru Bulgaria si Romania, ci si pentru intreaga Uniune Europeana”, a spus si vicepresedinta pentru valori si transparenta Vera Jourova.
De la inceputul MCV, in 2007, Comisia a raportat periodic cu privire la progresele inregistrate de Bulgaria si Romania in ceea ce priveste reformele vizate de acest mecanism. In octombrie 2019, Comisia a publicat ultimul sau raport din cadrul MCV referitor la Bulgaria, iar in noiembrie 2022, ultimul raport referitor la Romania.
In cazul ambelor state membre, Comisia a ajuns la concluzia ca acestea si-au indeplinit in mod satisfacator obligatiile stabilite in cadrul MCV la momentul aderarii la Uniune si trebuiau sa actioneze in continuare pentru punerea in aplicare a angajamentelor specifice formulate in concluziile rapoartelor. Activitatea de punere in aplicare a angajamentelor respective a fost finalizata in iunie 2023.
La 5 iulie 2023, Comisia a informat Consiliul si Parlamentul European ca intentioneaza sa inchida in mod oficial MCV pentru Bulgaria si Romania, toate angajamentele specifice formulate in concluziile rapoartelor MCV fiind acum puse in practica. Potrivit deciziilor de instituire a mecanismului, MCV se incheie atunci cand toate obiectivele de referinta sunt indeplinite in mod satisfacator. Deciziile anuntate vineri reflecta concluzia Comisiei potrivit careia aceasta constatare este valabila in prezent pentru ambele state membre.