news

Medicii ieseni il pun la punct pe ministrul Rafila. „Antibioticul este ca o bomba pentru organism”

Medicii din Iasi reactioneaza dupa decizia Ministerului Sanatatii de a permite achizitionarea de antibiotice din farmacii, pentru un tratament de cel mult 48 de ore, „in cazuri de urgenta”. Prof.dr. Doina Azoicai, medic epidemiolog, profesor al UMF Iasi si fost presedinte al Societatii Romane de Epidemiologie, precum si managerul Spitalului de Boli Infectioase Iasi, dr. Florin Rosu s-au declarat cel putin surprinsi de decizia Ministerului Sanatatii pe care spune ca nu o intelege din punct de vedere logic, practic sau stiintific, dupa cum relateaza Ziarul de Iasi.

Recomandarea unui antibiotic, facuta doar de medici

„Unde este consecventa de a lupta impotriva abuzului de antibiotice, cand prin aceasta masura putem spune ca il putem favoriza, daca populatia este libera, pentru 48 de ore, sa administreze un antibiotic pe care un farmacist nu are nicio competenta sa il recomande?

Ideea aceea ca exista 20 de antibiotice, pe o lista de urgenta, care nu ar induce rezistenta bacteriana, sa imi fie cu iertare, dar eu nu am inteles substratul stiintific la afirmatia asta. Adica pot da Augmentin pentru 2 zile si apoi sa ma razgandesc? Ce inseamna urgenta pentru antibiotice?”, se intreaba prof.dr. Doina Azoicai.

Aceasta a explicat ca nu poti sa mai ai pretentia ca populatia sa fie constienta de riscurile consumului de antibiotic atunci cand exista ideea ca „daca luam antibiotic ne trece”. Mai ales acum, cand pot fi luate fara reteta.

Epidemiologul spune ca recomandarea unui antibiotic este ceva extrem de delicat, cu atat mai mult in regim de urgenta si trebuie facuta doar de un medic care sa estimeze care e clasa de antibiotic sau care este antibioticul potrivit pentru a ameliora o anumita afectiune. Si, oricum, „in 48 de ore nu poti face nimic, doar sa ametesti agentul patogen”.

Prof.dr. Doina Azoicai: Sunt consternata”

„Antibioterapia de prima intentie este foarte dificil de estimat. Cand ai o antibiograma in fata, te uiti pe ea, vezi sensibilitati la anumite tipuri de antibiotic si rezistenta la altele si stii cum sa prescrii. Dar terapia de prima intentie trebuie sa fie un cumul de elemente care sa ma duca la ideea de a incepe cu un produs, cum e Augmentinul.

Si daca e o urgenta si dau Augmentin fara a fi nevoie, s-ar putea sa nu fie salvator. Dar, mai important, daca e o urgenta, du-te la Urgente! Inseamna ca nu e o problema legata de antibioterapie, sunt dezechilibre mai mari la mijloc”, a punctat prof.dr. Doina Azoicai.

Aceasta explica faptul ca sunt si riscuri directe asupra pacientilor prin consumul de anumite tipuri de antibiotice. Dincolo de cresterea rezistentei la antibiotice si dezvoltarea unor boli care nu vor putea fi tratate.

„Sunt consternata, va spun sincer. Ganditi-va la un copil care face diaree, iar parintii ii dau antibiotic, de care o fi, de pe acea lista minunata aprobata de Ministerul Sanatatii, ca asa i-a prescris tehnicianul farmacist. Iar acest antibiotic ii creeaza un dezechilibru enorm, cand el avea nevoie de perfuzie si de reechilibrare hidro-electrolitica, iar apoi, daca se exclude etiologia virala, sa fie tratata cu antibiotic”, a mai explicat epidemiologul.

„Aceasta decizie este o amenintare epidemiologica”

Medicul spune ca nu este responsabilitatea populatiei sa stie de ce nu trebuie sa ia antibiotice, ci pur si simplu ar trebui sa nu aiba acces sa poata cumpara de oriunde. Asa cum a fost pana la ordinul de ministru recent, emis de ministrul Alexandru Rafila.

„Ar trebui sa nu aiba acces si asta s-a facut la momentul in care nu se elibera decat pe baza de reteta de la un medic. A, nu avem medic? Nu avem servicii de urgente suficient de multe ca sa acopere nevoia populatiei in urgente? Aici trebuie lucrat, nu sa dam drumul la antibiotice la liber.

Nu stiu si nu inteleg care este scopul, consider ca este o amenintare epidemiologica aceasta decizie. Antibioticul este ca o bomba pentru organism. Se favorizeaza accentuarea tendintei generale ca antibioticul este o umbrela, dar nu este, trebuie sa fie o haina de ploaie purtata la momentul potrivit”, a explicat prof.dr. Doina Azoicai.

Abuzul de antibiotice, o mare problema in Romania

Si managerul Spitalului de Boli Infectioase, dr. Florin Rosu, spune ca una dintre cele mai mari erori in medicina este eliberarea de antibiotice catre populatie fara consult de specialitate si doar pentru 2-3 zile.

„Voi detalia: farmacistii nu au competenta de a elibera antibiotice fara reteta prescrisa de un medic. Un tratament cu antibiotice se desfasoara cel putin cinci zile (daca laboratorul de analize medicale nu iti elibereaza o antibiograma, astfel incat sa poti sa realizezi daca germenul iti permite «dezescaladarea»: administrarea unui antibiotic cu spectru mai restrans decat cel initial”, a precizat dr. Florin Rosu.

Acesta insista asupra faptului ca antibioticele nu se administreaza in cazul unei viroze, un lucru prea putin inteles de populatia generala. O viroza nu poate fi tratata cu antibiotic, fiindca aceste medicamente combat doar bacteriile. Doar cand exista suprainfectie bacteriana in cazul unei viroze se administreaza si antibiotic, dar doar daca examenul clinic, analizele de laborator si radiologice o impun si un medic recomanda acest tratament.

„Suntem una dintre putinele tari in care pacientii prezinta infectii multidrog rezistente din cauza abuzului de antibiotice. Antibioticele nu se iau la intamplare! Au permeabilitatea lor, unele ajung in zone ale organismului unde nu exista oxigen, altele patrund bariera feto-placentara, afectand ireversibil fatul”, a mai spus managerul, potrivit ZDI.ro.

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Lupte grele la Kupiansk, ucrainenii au reusit sa respinga atacul rusilor: „Situatia a fost foarte dificila” – VIDEO

Infanteria rusa a reusit pentru scurt timp sa penetreze orasul Kupiansk, din estul Ucrainei, inainte…

26 de minute ago

Ciolacu a decretat, joi: „Simion nu e spion, nu a avut intalniri cu agenti rusi”

Premierul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, intr-o conversatie off the record cu un grup…

5 ore ago

Un intreg castel din sec. 13 este de vanzare in Italia. Cat ar costa o astfel de proprietate

Castelul din Tavoleto, Italia, este scos la vanzare. Anuntul este postat pe mai multe site-uri…

41 de minute ago

Canada se pregateste sa devina „superputere” nucleara cu suficient uraniu pentru a depasi China si Rusia

In bazinul Athabasca din regiunea Saskatchewan de nord a Canadei a fost descoperita o rezerva…

2 ore ago

Presshub: Decizii atipice in dosarul omului de afaceri din Arad mort dupa explozia masinii sale

Arestarea preventiva de catre instanta suprema, la 3 ani si jumatate de la fapta, a…

O oră ago