Medicii sunt „revoltati si umiliti” de actiunile Avocatului Poporului. Reactie dura a managerului de la „Marius Nasta”, Beatrice Mahler
Managerul Institutului de pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitala, Beatrice Mahler, afirma ca medicii se simt „revoltati si umiliti” de insinuarile Avocatului Poporului privind transformarea spitalelor in „centre de tortura”.
”Am vazut explicatia celor de la Avocatul Poporului, in privinta partii juridice a explicatiei nu am competenta sa comentez, insa as vrea sa subliniez ca idee originea cuvantului ‘spital’ si cum au aparut spitalele. Originea cuvantului provine din ‘hospital’ – casa de oaspeti, nu casa de detentie, spitalele fiind infiintate pe vremea Sf. Vasile cel Mare, pentru oamenii care aveau nevoie de odihna sau care aveau diverse probleme, in timpul calatoriilor lungi pe care le faceau.
De la acel moment, lucrurile au evoluat, s-au schimbat, mai sunt multe de schimbat in spitalele romanesti ca sa raspunda cat mai bine nevoilor pacientilor, din punct de vedere al circuitelor sau al dotarii, dar in niciun caz nu putem spune ca sunt locuri de detentie. Inteleg supararea celor care au trebuit asimptomatici fiind sa stea internati, trebuie insa sa nu uitam ca vorbim de o pandemie cu un virus nou si de o problema de sanatate publica”, a declarat, pentru SpotMedia.ro, Beatrice Mahler.
Aceasta spune ca medicii s-au simtit umiliti si revoltati si, chiar daca nu au lasat asta sa le afecteze munca, cer sa fie aparati public.
”S-au simtit umiliti, revoltati. Sunt in aceeasi stare si acum, nu s-a schimbat nimic vizavi de perceptia acestui lucru. Isi fac treaba in continuare, pentru ca isi iubesc meseria si, in marea lor majoritate, angajatii din Marius Nasta sunt persoane care isi fac treaba bine si iubesc ceea ce fac, dar cu totii solicita o pozitie publica legala, dar ferma impotriva unei astfel de insinuari. (…)
Este foarte greu sa multumesti pe toata lumea, cu siguranta vor fi lucruri care nu ies perfect si atunci cand vine un pacient in spital, gradul de sensibilitate, atat al lui, cat si al familiei, este mult mai mare. Cred ca institutiile statului trebuie sa reglementeze, sa verifice activitatea din spitale, pe medici, dar si sa pozitioneze corect medicul in societate, mai ales pe medicii care sunt medici, dar vorbim si de alte categorii de personal medical, asistenti, infirmiere. Cred si simt nevoia sa creasca increderea in medicina romanesca”, a mai spus Mahler.
Mahler mai spune ca, daca Avocatul Poporului ar crede cu adevarat argumentele pe care le prezinta acum, ar fi luat deja masuri, pentru ca exista dintotdeauna categorii de pacienti care sunt obligatoriu internati.
”De ce nu s-a pus problema pana acum si de ce Avocatul Poporului nu si-a pus problema ca bolnavii psihici sunt obligatoriu internati, atunci cand sunt agresivi si cand pun in pericol siguranta celor din jur? Sau pentru pacientii cu TBC multidrog rezistenta? Si pentru ei este foarte greu sa stea sase luni internati in spital, perioada in care se asteapta negativarea examenului de sputa tocmai pentru a nu mai fi un pericol pentru cei din jur.
Astea sunt doar doua exemple, pentru doua probleme de sanatate publica, in care statul roman are grija de comunitate prin internarea pacientilor, protejand comunitatea si cerandu-le persoanelor bolnave si/ sau apartinatorilor sa accepte ca este nevoie de acesta modalitate de ingrijire”, atrage atentia medicul.
Ea spune ca oricum avea deficit de personal, iar acum aceiasi angajati au trebuit sa se ocupe si de scanarea documentelor cerute de Avocatul Poporului si oricum n-au putut termina in termenul acordat.
„Nu avem resurse suplimentare, avem un deficit de personal foarte mare in Institutul Marius Nasta. Avem in structura 900 de posturi, dintre care sunt ocupate 700. Lucram oricum cu un deficit mare de personal. Nu avem resurse suplimentare, se fac foarte multe ore suplimentare in aceasta perioada.
Volumul de documente care trebuie scanate este foarte mare, fiecare pagina a trebuit scanata cu secretizarea datelor pacientului, un efort extrem, care necesita mult timp, astfel ca nu avem pregatite toate documentele, si astazi (miercuri) este ultima zi, noi trimitem acum informare catre Avocatul Poporului, cu documentele pe care am reusit sa le scanam, dar pentru celelalte vom cere derogare de termen, pentru ca este absolut imposibil sa scanezi sute de foi de observatie si fiecare foaie are la randul ei zeci de pagini”, a conchis managerul Spitalului Marius Nasta.