Medvedev ameninta UE ca Rusia i-ar putea arunca in aer centralele nucleare: „Sa nu uitam ca si UE are centrale nucleare. Iar accidente se pot intampla si acolo”
Politicieni rusi au respins vineri cererile tarilor G7 ca Rusia sa restituie Ucrainei controlul centralei atomice de la Zaporojie, in timp ce fostul presedinte rus Dmitri Medvedev i-a acuzat pe ”sceleratii” de la Kiev ca doresc sa creeze un nou Cernobil si a lansat o amenintare voalata la adresa aliatilor occidentali ai Ucrainei, care au acuzat Rusia ca este responsabila de riscul unei catastrofe nucleare prin activitatile militare din jurul acelei centrale in perimetrul careia au cazut proiectile, consemneaza agentiile Reuters, EFE si DPA, citate de Agerpres.
”Sceleratii de la Kiev si sustinatorii lor par sa fie dispusi sa puna la cale un nou Cernobil”, a scris pe Telegram Dmitri Medvedev, fost presedinte si premier rus, in prezent vicepresedinte al Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse.
”Rachetele si proiectilele de artilerie cad tot mai aproape de reactorul centralei nucleare de la Zaporojie si de instalatiile de stocare a izotopilor radioactivi. Ei spun ca a fost Rusia (cea care ataca). Iese in evidenta chiar si pentru publicul rusofob naiv ca aceasta este 100% o minciuna. Nici macar ONU nu o crede”, a adaugat Medvedev.
”Ei spun ca aceasta se intampla din pura intamplare, un fel de ‘nu am avut intentia’. Ce pot spune? Sa nu uitam ca si Uniunea Europeana are centrale nucleare. Iar accidente se pot intampla si acolo”, a continuat oficialul rus, declaratie comentata de Reuters ca o amenintare voalata la adresa Occidentului.
Centrala de la Zaporojie se afla sub controlul trupelor ruse inca de la inceputul agresiunii militare asupra Ucrainei, dar personalul centralei este ucrainean. Mai multe instalatii ale sale au fost lovite in ultimele zile de obuze sau de rachete despre care nu este clar de unde provin.
Ucraina si Rusia se acuza reciproc pentru aceste atacuri, in timp ce trupele ruse au lansat din apropierea acestei centrale bombardamente de artilerie, mizand pe faptul ca armata ucraineana nu ar risca sa atace acel perimetru.
Totusi, Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a semnalat ca analizele preliminare efectuate de expertii sai indica faptul ca nu exista ”o amenintare imediata” de securitate nucleara dupa recentele atacuri, desi acestea au provocat unele pagube instalatiilor si i-au limitat conexiunile la retelele electrice.
In acest timp, politicieni rusi de rang inalt au respins cererea statelor din G7 ca Rusia sa restituie Ucrainei controlul centralei atomice de la Zaporozjie.
”Nu si din nou nu”, a spus Konstantin Kosacev, vicepresedinte al camerei superioare a parlamentului rus, Consiliul Federatiei. Acelasi refuz a fost exprimat si de presedintele comisiei de politica externa a Dumei de Stat, Leonid Slutki, care in plus a acuzat Ucraina de ”terorism nuclear”.