Mega-racheta SpaceX supravietuieste intoarcerii pe Pamant, finalizand al patrulea zbor de testare

externe

starship

Nava spatiala in doua trepte, formata din nava de croaziera Starship montata pe uriasul sau propulsor Super Heavy, s-a dezintegrat in timpul ultimei sale incercari din martie la reintrarea in atmosfera terestra, relateaza France24.

Dar nava a supravietuit reintrarii de joi, a aratat o transmisiune in direct a SpaceX.

„In ciuda pierderii multor placi si a unei clapete deteriorate, Starship a reusit sa aterizeze usor in ocean!”, a postat Elon Musk, CEO-ul SpaceX, pe retelele de socializare dupa amerizare.

Starship, plasata pe propulsorul sau Super Heavy, a decolat joi dimineata de la baza de lansare Starbase a companiei, de pe coasta Golfului Texas. Este cea mai recenta misiune de proba din campania de dezvoltare a rachetelor de testare a companiei lui Elon Musk.

Propulsorul Super Heavy s-a desprins de Starship dupa trei minute de zbor la zeci de kilometri deasupra solului, trimitand Starship in drumul sau spre spatiu.

Super Heavy s-a indreptat inapoi spre sol si a aterizat in Golful Mexic, asa cum era programat. Intre timp, Starship si-a pornit propriile motoare pentru a incepe calatoria in jurul globului spre Oceanul Indian, o calatorie de aproximativ 70 de minute.

Acolo, si-a inceput caderea libera inapoi pe Pamant, dupa ce a rezistat caldurii intense la reintrarea in atmosfera – punctul crucial in care a esuat in martie.

Conceputa pentru a fi mai ieftina si mai puternica decat racheta Falcon 9, nava Starship, care are o inaltime de aproape 122 de metri, reprezinta viitorul companiei SpaceX in domeniul lansarilor de sateliti si al astronautilor. Aceasta ar urma sa fie folosita de NASA in urmatorii ani pentru a duce primii astronauti pe Luna din 1972 incoace.

Fiecare racheta Starship a ajuns mai departe in atingerea obiectivelor de testare decat experientele anterioare inainte de a esua, fie prin explozie, fie prin dezintegrare la reintrarea in atmosfera.

La prima lansare, in aprilie 2023, racheta a explodat la cateva minute dupa decolare, la aproximativ 40 km deasupra solului. In timpul urmatoarei incercari din noiembrie, Starship a ajuns pentru prima data in spatiu, dar a explodat la scurt timp dupa aceea.

In cel mai recent zbor, in martie, Starship a ajuns mult mai departe dar s-a dezintegrat la reintrarea in atmosfera terestra.

Zborul rachetei de joi a fost o repetare a testului sau anterior, dar cu scopul de a ajunge mai departe si a fost un succes.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: