Ministrul de Externe al Romaniei, Teodor Melescanu, a declarat intr-un interviu pentru un post de televiziune din Bulgaria ca membrii guvernului nu pot demisiona pentru ca nu le da voie Parlamentul.
„Oamenii care protesteaza pe strazi vor ca guvernul sa demisioneze”, ii spune reporterul bTV lui Melescanu. Ministrul de Externe explica apoi afectat ca acest lucru nu este posibil. In Romania “singurul forum care poate demite Guvernul este Parlamentul”, a spus Melescanu.
Potrivit Connstitutiei, membrii guvernului pot demisiona daca isi doresc acest lucru. Cel mai recent exemplu este al fostului ministru Florin Jianu. Constitutia prevede la articolul 106 ca “functia de membru al Guvernului inceteaza in urma demisiei”.
Melescanu i-a mintit, luni, la Bruxelles, si pe mai multi inalti oficiali ai Comisiei Europene. Melescanu le-a spus acestora ca, de fapt, guvernul ar fi „incriminat” abuzul in serviciu prin OUG 13.
Melescanu s-a intalnit cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans si cu sefa diplomatiei UE, Federica Mogherini.
„In discutia avuta cu domnul prim-vicepresedinte al Comisiei, domnul Timermans, si cu doamna Mogherini, vicepresedintele Comisiei, punctul important pe care l-am notat a fost ca ambii au apreciat ca prin decizia pe care a luat-o Guvernul de abroga OUG s-a facut in mod evident un pas foarte important in solutionarea acestei dispute care exista in Romania. Eu am spus doua lucruri: da, am facut cu buna stiinta acest pas, dar trebuie sa se inteleaga ca problemele la care se referea OUG nu au fost solutionate, doar s-a amanat si s-a trecut dezbaterea lor in Parlament, pentru ca in realitate noi avem niste probleme structurale legate de modul in care functioneaza Justitia. Avem un numar foarte mare de plangeri la CEDO, avem supraaglomerare in inchisori si mai ales avem decizii ale CCR cu privire la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala care trebuiau obligatoriu puse in aplicare in 45 de zile. N-au fost puse de fostul Guvern si de fostul Parlament, deci prevederile nu se pot aplica”, a declarat Melescanu intr-un interviu pentru Adevarul.
Ministrul de Externe le-a spus apoi celor doi oficiali ca guvernul Grindeanu nu a dezincriminat abuzul in serviciu si, dimpotriva, l-a incriminat.
„Eu am explicat foarte clar domnului Timmermans ca noi nu am dezincriminat abuzul in serviciu, noi am gasit o modalitate ca sa-l incriminam, pentru ca a fost declarat neconstitutional de catre CCR. Trecand 45 de zile, el nu mai exista ca prevedere in Codul Penal. Sigur, poate nu a fost cea mai buna formula, poate nu trebuia sa stabilim un parg de 200.000 de lei, dar problemele respective trebuie sa-si gaseasca o solutionar, asa cum se intampla in orice stat democratic. I-am spus domnului Timmermans ca suntem constienti ca tot noua ne revine obligatia de a gasi cele mai bune solutii, insa e mult mai bine sa facem o colaborare cu Comisia Europeana, cu Parlamentul European, astfel incat solutiile agreate sa se bucure de sprijin direct din partea Comisiei Europene”, a mai spus Melescanu.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Uniunea Europeana trebuie sa isi regandeasca sprijinul pentru Ucraina dupa victoria lui Donald Trump in…
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a participat la convorbirea telefonica miercuri intre…
Romania TV a fost condamnata de Tribunalul Bucuresti, vineri, sa plateasca despagubiri de 95.000 de…
O nava spaniola de cercetare care investigheaza ecosistemele marine a fost deturnata de la sarcina…
Un tribunal din Rusia a condamnat doi soldati rusi la inchisoare pe viata pentru uciderea…
Statele Unite au acuzat un iranian in legatura cu un presupus complot ordonat de Corpul…