Ministrii energiei din Uniunea Europeana poarta discutii la Luxemburg pentru a incerca sa dezamorseze conflictul dintre Germania si Franta in legatura cu subventiile pentru energia nucleara. Franta este un puternic sustinator al energiei nucleare, iar Germania tocmai si-a inchis reactoarele, relateaza Deutsche Welle.
Ministrii Energiei din tarile Uniunii Europene s-au intalnit la Luxemburg, in incercarea de a iesi din impasul dintre Germania si Franta cu privire la viitoarea competitivitate a sectoarelor industriale.
Disputa dintre cele doua tari europene a intarziat incheierea unui acord privind reformele pietei energiei electrice.
„Ma astept sa dureze ceva timp, dar, in general, starea de spirit este favorabila pentru a se ajunge la o abordare generala”, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, la sosirea sa la reuniunea ministrilor europeni ai energiei de la Luxemburg.
Care sunt noile norme propuse?
In martie, Comisia Europeana a propus modificari ale pietei de energie electrica din UE, dupa ce anul trecut, in urma reducerii livrarilor de gaz rusesc, preturile energiei electrice in UE au crescut vertiginos.
Noile norme vizeaza protejarea consumatorilor de volatilitatea pietelor de combustibili fosili prin trecerea la contracte pe termen lung, cu preturi fixe.
Germania si-a exprimat ingrijorarea cu privire la faptul ca o dispozitie din noul regulament care permite preturi subventionate pentru energia nucleara ar putea, in cele din urma, sa denatureze concurenta in blocul european in avantajul tarilor cu o vasta productie de energie nucleara, precum Franta.
„Orice lucru care creeaza o distorsiune intre energia nucleara si cea regenerabila nu este bun pentru europeni, deoarece va creste preturile”, a declarat marti ministrul francez al Energiei, Agnes Pannier Runacher.
Ea a precizat ca nu ar trebui sa existe nicio distorsiune a concurentei daca energia nucleara are aproximativ acelasi cost ca si energia regenerabila.
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat ca mai sunt inca multe de facut pentru a se ajunge la un acord.
„Este vorba despre asigurarea unor conditii de concurenta echitabile in Europa”, a spus Habeck. „Iar aceste conditii de concurenta echitabile nu trebuie sa fie subminate de forme speciale de piete energetice”, a mai spus el.
Habeck este membru al Verzilor germani, care isi au radacinile, in mare parte, in influenta miscare anti-nucleara din Germania.
Presiuni pentru finalizarea legislatiei
Intre timp, membrii blocului celor 27 de state sunt divizati. Tarile din Europa Centrala si de Est care au propriile ambitii de expansiune nucleara se aliniaza in spatele Frantei. Puteri nenucleare precum Belgia, Danemarca, Luxemburg, Austria si altele sustin Germania.
Gasirea unei majoritati, daca nu se poate depasi, cel putin partial, aceasta divizare, s-ar putea dovedi dificila.
Presiunea este in crestere asupra tarilor UE pentru a gasi un teren comun care sa le permita sa inceapa negocierile cu Parlamentul European cu privire la detaliile legislatiei.
Reforma trebuie sa fie finalizata in urmatoarele cateva luni pentru a evita riscul ca negocierile sa stagneze sau chiar sa fie reluate din cauza viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European.
Cancelarul german Olaf Scholz l-a indemnat vineri, in cadrul unei conversatii directe, pe presedintele rus…
Cercetarile in zona Parcului Botanic din Timisoara unde joi seara muncitorii care faceau lucrari in…
Candidatul PNL la Presedintie, Nicolae Ciuca, a prezentat vineri seara o noua dovada ca PSD…
Un profesor din Drobeta Turnu Severin, judetul Mehedinti, a fost pus sub control judiciar pentru…
Manifestantii opozitiei din Abhazia au ocupat vineri principalele cladiri guvernamentale ale acestei republici separatiste georgiene…
Preturile de referinta la gaze naturale pe piata din Europa au crescut vineri, dupa ce…