Merkel DUBLEAZA cotele de refugiati pentru tarile UE. Ce intelegere a facut cu Turcia
Comisia Europeana intentioneaza sa propuna anul viitor in luna martie un nou plan de redistribuire a circa 200.000 de refugiati intre statele membre ale blocului comunitar, dar, spre deosebire de relocarea primului grup de 160.000 de refugiati prin cotele obligatorii stabilite in septembrie, acest al doilea grup ar urma sa fie preluat direct din taberele de refugiati din statele invecinate cu Siria, respectiv Turcia, Iordania si Liban, relateaza publicatia Financial Times.
Conform sursei citate, aceasta noua schema va fi o componenta a intelegerii dintre Bruxelles si Ankara, prin care executivul comunitar doreste sa convinga Turcia sa opreasca afluxul de refugiati care pleaca din aceasta tara catre Uniunea Europeana.
Cancelarul german, Angela Merkel, s-a intalnit duminica la Istanbul cu presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, si i-a promis acestuia ca guvernul de la Berlin va sustine deblocarea procesului de aderare a Turciei la UE si sporirea asistentei financiare europene daca guvernul turc va lua la randul sau masuri pentru stavilirea valului migrator. Desi este candidata la UE din anul 1999 si a inceput negocierile de aderare in 2005, Turcia a deschis numai 14 din cele 35 de capitole de negociere si pana in prezent a fost inchis doar unul, mentioneaza Agerpres.
Totusi, sefa guvernului de la Berlin a evitat sa promita Ankarei satisfacerea solicitarii privind liberalizarea inca de vara viitoare a regimului de vize pentru cetatenii turci care calatoresc in UE, ea mentionand doar ca ‘Germania este pregatita sa ofere sprijin in aceasta chestiune ce poate fi discutata in grupul de lucru germano-turc.
Potrivit lui Erdogan, in Turcia se afla in prezent circa 2,5 milioane de refugiati, majoritatea sirieni. De la inceputul acestui an, circa 472.000 de refugiati au intrat in Grecia, dupa ce au traversat Marea Egee venind dinspre Turcia, cei mai multi continuandu-si calatoria catre vestul Europei. Pentru a opri acest aflux, Comisia Europeana si Turcia au incheiat saptamana trecuta un plan de actiune ce include, in principal, pe langa perspectiva accelerarii aderarii Turciei la UE si a liberalizarii regimului de vize, un ajutor financiar european de pana la 3 miliarde de euro.
Totusi, seful executivului de la Ankara, Ahmet Davutoglu, a insistat ca respectivul plan nu este un acord si va fi nevoie de alte discutii, iar atat timp cat UE nu va elimina vizele pentru cetatenii turci, tara sa nu va semna o intelegere privind readmisia, ce prevede retrimiterea in Turcia a imigrantilor ilegali care ajung in UE tranzitand teritoriul turc.
Referindu-se la statele invecinate cu Siria, comisarul european responsabil cu imigratia, grecul Dimitris Avramopoulos, a apreciat ca UE trebuie sa preia mai multi refugiati din aceste tari si sa gaseasca modalitati pentru ca acestia sa poata ajunge in Europa in siguranta, fara a-si mai risca viata in calatorii periculoase pe mare, si in acelasi timp sa fie consolidata protectia frontierelor externe ale UE si sa se combata traficul de persoane.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook