Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a participat, miercuri, la o dezbatere in Parlamentul European privind situatia justitiei si democratiei din Romania. Dezbaterea are loc ca urmare a protestelor generate de adoptarea OUG 13.
In premiera, Toader a criticat adoptarea OUG 13. „Ordonanta inabil adoptata”, a spus ministrul Justitiei.
”Felul in care s-a dat celebra ordonanta 13 a fost o forma inabila a guvernului si o pun mai degraba pe seama problemelor de tehnica legislativa si nu pe optiuni ascunse”, a spus ministrul Justitiei.
„Gratierea nu este solutia-miracol care sa rezolve in prezent si pe viitor problema supraaglomerarii in penitenciare”, a mai afirmat ministrul Justitiei, Tudorel Toader. El a precizar ca a cerut ieri, in Parlament, „amanarea proiectului de lege privind gratierea pentru ca Guvernul sa vina cu masuri complementare.”
Ministrul Justitiei le-a mai spus membrilor Comisiei LIBE ca „avem 27.234 de detinuti in penitenciare, avem perspectiva deloc placuta a unei decizii-pilot de la CEDO, o perspectiva deloc placuta de a fi condamnati.”
Ministrul Justitiei a mai spus, in fata membrilor Comisiei LIBE, ca „vom face toate diligentele pentru a vedea cum putem sa obtinem ridicarea MCV.”
Toader s-a referit si la ancheta DNA declansata dupa adoptarea OUG 13, apreciind decizia CCR cu privire la conflictul dintre puteri.
„CCR a dat o decizie care mie, ca fost judecator, imi place foarte mult, o decizie de principiu, prin care a statuat ca legiuitorul ordinar sau delegat are competenta sa aprecieze oportunitatea unei legiferari, ca procurorul nu are competenta sa urmareasca penal pe ministrii care au libertatea sa aprecieze cand si cum adopta un act normativ (…) si, prin decizia pe care a dat-o, CCR a statuat ca a existat un conflict juridic. Important este ceea ce a statuat pentru viitor — ca procurorul nu poate ancheta pe viitor ministrii care adopta acte normative”, a spus Tudorel Toader.
El a afirmat ca a cerut celor trei puteri ale statului sa ramana in matca lor constitutionala.
„Am solicitat si solicit fiecareia dintre ce le trei puteri ale statului, autoritatilor, institutiilor statului sa ramana in matca lor constitutionala. Arhitectura statului de drept este bine conceputa, creionata, partajata. Ea mai trebuie si cunoscuta, ea mai trebuie si pe deplin respectata. Daca nu se intampla asa, puterile, autoritatile risca sa iasa din matca constitutionala, sa intre in zona de competenta a altor puteri, autoritati, asa cum s-a intamplat (…), iar eu stiu ca acesta e unul din principalele temeiuri ale prezentei mele aici”, a mai afirmat oficialul roman.
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, se afla miercuri la Bruxelles, programul vizitei incluzand participarea la Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (Comisia LIBE) a Parlamentului European si discutii cu comisarul european pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, Vera Jurova.
Printre subiectele care vor fi abordate in cadrul intalnirilor se va afla si viitorul raport al Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismul de Cooperare si Verificare.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comaneci si cel care a transformat SUA intr-o putere…
Armata israeliana a anuntat sambata ca o sinagoga a fost lovita de o salva "semnificativa"…
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…