externe

Metoda transformarii fierului vechi in fier forjat, in Revolutia Industriala, „a fost luata cu forta din Jamaica de un britanic”

O inovatie care a propulsat Marea Britanie sa devina principalul exportator de fier din lume in timpul Revolutiei Industriale a fost preluata de la o turnatorie jamaicana din secolul al XVIII-lea, sugereaza documentele istorice, scrie The Guardian.

Procedeul Cort, care a permis pentru prima data producerea in masa a fierului forjat din fier vechi, a fost atribuit de mult timp finantatorului britanic Henry Cort. Acesta a contribuit la lansarea Marii Britanii ca superputere economica si a transformat fata tarii cu „palate de fier”, printre care Crystal Palace si arcadele de la gara St Pancras.

Acum, o analiza a corespondentei, a documentelor de transport maritim si a rapoartelor din ziarele contemporane arata ca inovatia a fost dezvoltata pentru prima data de 76 de metalurgisti jamaicani de culoare la o fabrica de fier de langa Morant Bay, Jamaica. Multi dintre acesti metalurgisti erau oameni inrobiti, traficati din vestul si centrul Africii, zone care aveau la acea vreme industrii infloritoare de prelucrare a fierului.

Dr. Jenny Bulstrode, lector in istoria stiintei si a tehnologiei la University College London (UCL) si autor al lucrarii, a declarat: „Am fost foarte incantat de aceasta lucrare: Aceasta inovatie a lansat Marea Britanie ca producator major de fier si (…) a fost una dintre cele mai importante inovatii care a contribuit la crearea lumii moderne”.

Tehnica a fost patentata de Cort in anii 1780, iar dupa moartea sa, ziarul Times l-a laudat ca fiind „parintele comertului cu fier”. Cele mai recente cercetari prezinta o poveste diferita, sugerand ca Cort si-a expediat utilajele – si tehnologia – la Portsmouth de la o turnatorie din Jamaica care a fost inchisa cu forta.

Fieraria jamaicana era detinuta de un proprietar alb de sclavi, John Reeder, care, in corespondenta, se descria pe sine ca fiind „destul de ignorant” in ceea ce priveste fabricarea fierului, mentionand ca cei 76 de metalurgisti negri care conduceau turnatoria erau „priceputi in fabricarea fierului” si puteau transforma fierul vechi si metalul de calitate slaba in fier forjat valoros.

Unii dintre acesti muncitori sunt numiti in inregistrari: Devonshire, Mingo, Friday, Captain Jack, Matt, George, Jemmy, Jackson, Will, Bob, Guy, Kofi si Kwasi.

Inovatia lor a fost ca au introdus in turnatorie utilizarea rolelor cu caneluri pentru a mecaniza procesul de eliminare a impuritatilor din fierul de calitate inferioara.

„Este ca o alchimie mecanica”, a spus Bulstrode. „Luati in esenta gunoi si il transformati in ceva foarte valoros prin acest proces”.

Pana in 1781, fieraria jamaicana obtinea un profit impresionant de 4.000 de lire sterline pe an, echivalentul a aproximativ 7,4 milioane de lire sterline in prezent. Intre timp, Cort se confrunta cu falimentul, dupa ce a preluat uzina de fier a unui client in 1775 si a investit sume substantiale pentru a obtine un contract cu Marina Regala pentru a prelucra fierul vechi, inainte de a realiza ca avea sa inregistreze o pierdere uriasa.

Lucrarea, publicata in revista History and Technology, arata cum Cort a aflat despre fabricile de fier din Jamaica de la un var, un comandant de nava din Indiile de Vest care transporta in mod regulat „premii” – nave, incarcaturi si echipamente confiscate in urma unor actiuni militare – din Jamaica in Anglia. Cateva luni mai tarziu, guvernul britanic a plasat Jamaica sub incidenta legii militare si a ordonat distrugerea fierariei, sustinand ca aceasta ar putea fi folosita de rebeli pentru a transforma fierul vechi in arme pentru a rasturna regimul colonial. „Povestea de aici este cea a Marii Britanii care inchide, prin forta militara, competitia”, a spus Bulstrode.

Utilajele au fost achizitionate de Cort si expediate la Portsmouth, unde a brevetat inovatia. Cinci ani mai tarziu, Cort a fost descoperit ca a deturnat sume uriase din banii marinei, iar brevetele au fost confiscate si facute publice, permitand adoptarea pe scara larga a tehnologiei in fabricile de fier britanice.

Bulstrode spera sa puna in discutie relatarile existente despre inovatie. „Daca ii intrebi pe oameni despre modelul de inovator, ei se gandesc la Elon Musk sau la un batran alb in halat de laborator”, a spus ea.”Ei nu se gandesc la oamenii de culoare, inrobiti, in Jamaica, in secolul al XVIII-lea”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Ciolacu, zboruri de lux cu familia Vicol-Ciorba la Nisa. In avion se afla si Sorina Docuz. Reactia sefului PSD: „Suntem mai multi Ciolacu”

Jurnalistii de la G4Media au dezvaluit, miercuri seara, ca premierul PSD Marcel Ciolacu a calatorit…

9 ore ago

Cea mai veche tablita de piatra, inscriptionata cu cele zece porunci, va fi vanduta la licitatie la New York

Cea mai veche tablita cunoscuta, inscriptionata cu cele zece porunci din Vechiul Testament, este de…

9 ore ago

Inca un oras italian ia masuri pentru a limita supraturismul

Orasul italian Florenta a decis sa ia masuri pentru a reduce supraturismul, introducand masuri, inclusiv…

9 ore ago

Intalnire intre Trump si Biden la Casa Alba: „Bine ai venit, bine ai venit inapoi”

Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a revenit miercuri la Casa Alba pentru a discuta…

6 ore ago

Israelul vrea libertatea de a lovi Libanul chiar si dupa incetarea focului, spune Franta

Oficialii israelieni insista asupra mentinerii capacitatii de a lovi Libanul in orice moment, ca parte…

9 ore ago

Esarfa cu tricolorul romanesc a primarului din Marghita a aparut la TV alb-negru

Primarul orasului bihorean Marghita, udemeristul Demian Zsolt, care a participat la un eveniment la o…

9 ore ago