externe

Microsoft plateste 65 de miliarde de dolari pentru a cumpara Activision, producatorul jocurilor Call of Duty. Una dintre cele mai mari tranzactii tehnologice din istorie

Achizitionarea de catre Microsoft a producatorului de jocuri video Activision Blizzard a primit vineri aprobarea finala din partea autoritatii britanice de supraveghere a concurentei, revenind asupra deciziei sale anterioare de a bloca tranzactia de 69 de miliarde de dolari (65 de miliarde de euro) si eliminand un ultim obstacol pentru una dintre cele mai mari tranzactii tehnologice din istorie, relateaza Euronews.

Binecuvantarea Autoritatii pentru Concurenta si Piete (CMA) era asteptata dupa ce luna trecuta a dat o aprobare preliminara unei propuneri revizuite a Microsoft, menita sa raspunda preocuparilor ca tranzactia ar afecta concurenta si ar dauna jucatorilor.

Achizitia Activision, producatorul popularei francize de jocuri Call of Duty, este o victorie a producatorului Xbox.

Ambele companii au fost de acord sa prelungeasca termenul initial de la jumatatea lunii iulie pana la 18 octombrie pentru a depasi obiectiile autoritatii de reglementare britanice. Aprobarea ajuta, de asemenea, Microsoft sa evite plata catre Activision a unei penalitati de 4,5 miliarde de dolari in cazul in care afacerea nu se incheie.

„Noul acord va impiedica Microsoft sa blocheze concurenta in domeniul jocurilor in cloud in momentul in care aceasta piata ia avant, pastrand preturi si servicii competitive pentru clientii britanici de jocuri in cloud”, a declarat vineri autoritatea de supraveghere intr-un comunicat.

Presedintele Microsoft, Brad Smith, a declarat ca firma a fost recunoscatoare pentru „revizuirea deciziei”.

„Am trecut acum de ultimul obstacol de reglementare pentru a incheia aceasta achizitie, despre care credem ca va aduce beneficii jucatorilor si industriei jocurilor din intreaga lume”, a spus el.

Bobby Kotick, CEO-ul Activision, a salutat si el vestea: „Asteptam cu nerabdare sa facem parte din echipa Xbox”.

De cand a fost anuntata tranzactia, in ianuarie 2022, Microsoft a obtinut aprobari din partea autoritatilor antitrust care acopera peste 40 de tari. In mod crucial, a primit un aviz favorabil din partea Uniunii Europene, formata din 27 de tari, dupa ce a fost de acord sa permita utilizatorilor si platformelor de jocuri in cloud sa descarce titlurile sale fara a plati redevente timp de 10 ani.

Insa acordul s-a confruntat cu rezistenta autoritatilor de reglementare britanice si americane, care se temeau ca va inabusi concurenta in industria jocurilor video. De asemenea, rivalul de top Sony s-a temut ca accesul jucatorilor PlayStation la Call of Duty, seria de shooter militar a Activision, va fi limitat.

Comisia Federala pentru Comert din SUA a pierdut un proces in care cerea intreruperea acordului. FTC nu a renuntat, facand apel la decizie. Luna trecuta a depus o notificare privind planul sau de a relua acest proces. Acest lucru semnaleaza intentia autoritatii de reglementare americane de a desfiinta acordul chiar si dupa incheierea acestuia.

Intre timp, autoritatea de reglementare din Marea Britanie a fost ultimul obstacol major in calea finalizarii tranzactiei. Aprobarea CMA a venit dupa ce Microsoft si-a actualizat oferta in august.

In cadrul acordului restructurat, Microsoft va vinde studioului francez de jocuri Ubisoft Entertainment drepturile de streaming in cloud in afara UE si in alte trei tari europene pentru toate jocurile Activision actuale si noi lansate in urmatorii 15 ani.

Unul dintre factorii care au ajutat la deblocarea tranzactiei a fost aprobarea UE, acordata dupa ce Microsoft a promis ca va licentia automat titlurile Activision fara drepturi de autor pentru platformele de jocuri in cloud. O alta „schimbare materiala de circumstante” pe care autoritatea de supraveghere a spus ca trebuie sa o ia in considerare, potrivit documentelor judiciare, a fost un acord pe care Microsoft l-a semnat cu Sony. Potrivit intelegerii Call of Duty va fi disponibil pe PlayStation timp de cel putin 10 ani.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Zelenski spune ca vrea ca razboiul sa se incheie in 2025, prin „mijloace diplomatice”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…

7 ore ago

La 1.000 de zile de razboi, liderii G7 accentueaza sanctiunile la adresa Moscovei: „Rusia ramane singurul obstacol in calea pacii”

Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…

7 ore ago

Infractiuni contra minorilor: O retea internationala desfiintata in Franta, peste 10.000 de suspecti identificati

Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…

7 ore ago

Cum a devenit traficul de droguri o „cauza nationala” in Franta

Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…

6 ore ago

Un avion al companiei americane Southwest, lovit de un glont cand se pregatea sa decoleze pe aeroportul din Dallas, Texas

Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…

7 ore ago