Microsoft integreaza inteligenta artificiala direct in computerele sale: „Am refacut complet PC-ul din interior spre exterior. Aceste imbunatatiri vor oferi cel mai bun motiv din ultima vreme pentru a schimba calculatorul”
Microsoft a prezentat luni mult asteptatele „PC-uri cu AI”, computere in care instrumentele de inteligenta artificiala (AI) generativa sunt integrate direct in sistemul sau de operare Windows, pentru a ajuta utilizatorul in toate sarcinile sale. Grupul american estimeaza ca peste 50 de milioane de „PC-uri cu AI” vor fi vandute in urmatoarele 12 luni, avand in vedere apetitul dezvoltatorilor si al publicului pentru acesti asistenti digitali care le anticipeaza nevoile, relateaza Le Figaro.
„Introducem o categorie complet noua de PC-uri Windows concepute pentru a folosi puterea inteligentei artificiale mai aproape de utilizatori,” a declarat directorul general Satya Nadella in cadrul unei conferinte la sediul companiei din Redmond.
„Am reimaginat complet PC-ul din interior spre exterior” , a declarat Yusuf Mehdi, vicepresedinte al gigantului IT. „PC-urile Copilot Plus”, denumite astfel dupa interfata Windows AI – Copilot – sunt „cele mai rapide si mai inteligente PC-uri Windows realizate vreodata (…) Aceste imbunatatiri vor oferi cel mai bun motiv din ultima vreme pentru a schimba calculatorul”. Ele sunt „cu 58% mai rapide decat cel mai avansat MacBook Air,” a mai precizat el.
Integrarea inteligentei artificiale in gama Surface a Microsoft ar trebui sa contribuie la revigorarea vanzarilor de dispozitive personale, care au scazut anul trecut (-9% pe parcursul unui an). Noile instrumente, cum ar fi traducerea in direct, generarea de imagini sau intrebarile adresate asistentului Copilot, vor fi disponibile fara abonament, fara a deschide aplicatii separate.
„Capacitatea de a tine minte orice datorita unei memorii fotografice… Pentru mine, este o superputere,” a declarat Yusuf Mehdi. Datorita noii functii „Recall”, un utilizator poate efectiv sa se intoarca in timp pe PC-ul sau, sa vada toate ferestrele pe care le-a deschis sau sa ceara Copilot sa gaseasca o prezentare care continea o anumita imagine, de exemplu.
Datorita „NPU”, cipurile specializate pentru sarcini de inteligenta artificiala, interactiunile cu IA au loc direct pe calculator, in loc sa trimitem datele in cloud (server intr-un centru de date) si sa asteptam un raspuns in schimb. Companii precum Lenovo, Dell, Acer si HP au lansat recent PC-uri cu „NPU”, iar acum vor integra Copilot Plus, sperand sa reaprinda interesul publicului pentru computere. „In sfarsit avem la dispozitie un instrument pentru a le oferi utilizatorilor ceea ce isi doresc,” se bucura Caleb Fleming, director de marketing la HP, explicand ca noul cip permite, printre altele, optimizarea utilizarii bateriei.