externe

Migrantii, marul discordiei intre Franta si Italia

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni a numit guvernul Frantei „agresiv” si „de neinteles”, dupa ce a criticat Italia pentru ca a refuzat sa lase nava de salvare Ocean Viking sa acosteze, informeaza BBC.

Italia a permis acostarea a trei nave cu migranti in porturile sale, dupa ce le-a tinut o perioada in largul coastelor sale si a anuntat ca Franta a fost de acord sa o primeasca pe cea de-a patra. Insa anuntul a venit inainte ca Franta sa isi dea acordul.

Anuntul ca Franta a acceptat sa cuprinda Ocean Viking a atras urale din partea vicepremierului italian Matteo Salvini, care s-a bucurat ca „aerul s-a schimbat”.

Liderul de extrema dreapta al Ungariei, Viktor Orban, i-a multumit lui Meloni pentru „protejarea granitelor Europei”.

La Paris, anuntul public al Italiei a fost vazut drept o modalitate de a forta Franta sa accepte nava.

Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a declarat ca Franta va lasa in mod exceptional Ocean Viking sa acosteze, insa a descris actiunile Italiei ca fiind reprobabile si egoiste, avertizand asupra unor „consecinte foarte grave”.

Intr-o conferinta de presa de vineri, Meloni a spus ca a fost uimita de „reactia agresiva” a Frantei, pe care a descris-o, de asemenea, ca nejustificata.

Comentariile vin pe fondul unor discutii intre cei doi membri ai Uniunii Europene cu privire la migratie, pe care noul guvern de dreapta al Italiei a promis sa il reprime.

In consecinta, Franta a suspendat un acord prin care se angaja sa primeasca 3.500 de migranti relocati din Italia, si i-a indemnat pe ceilalti membri ai UE sa faca acelasi lucru, totodata inasprind controalele la granitele cu Italia.

Meloni a avertizat ca nu ar fi „inteligent” ca UE sa izoleze Italia. Ea a subliniat ca tara ei a primit aproape 90.000 de migranti in acest an, in timp ce Ocean Viking, cu 234 la bord, a fost prima nava de salvare pe care Franta a acceptat-o vreodata.

„Situatia nu poate continua asa”, a adaugat ea, spunand ca reactia Frantei a tradat o lipsa de solidaritate europeana.

Impartirea inegala a migrantiei a provocat de mult timp frictiuni intre UE si Italia, Grecia si Spania care au sustinut ca nu-si pot asuma primirea tuturor migrantilor.

Si politica interna a fiecarei tari este un motiv de disputa.

Prim-ministrul Italiei – primul lider de extrema dreapta al tarii de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial – si-a bazat campania pe oprirea migrantilor si trebuie sa-si multumeasca electoratul.

In Franta, presedintele Emmanuel Macron se confrunta cu presiunea extremei drepte. Liderul acesteia, Marine Le Pen, s-a grabit sa profite de situatie, acuzandu-l pe Macron de slabiciune, prin acceptarea navei, denuntand esecul sau de a opri „imigratia masiva si anarhica”.

Oricare ar fi motivul, rezultatul este acum cea mai grava criza dintre Franta si Italia din 2019, cand vicepremierul italian de atunci a efectuat o vizita de solidaritate protestatarilor antiguvernamentali gilets jaunes (vestele galbene) din Franta, determinand Parisul sa-si retraga ambasadorul de la Roma.

Rareori membrii UE din vest se critica unii pe altii atat de deschis – si nu este de bun augur pentru relatiile dintre noul guvern al Italiei si aliatii sai traditionali.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

China a inaugurat un megaport in Peru. America de Sud, urmatorul continent dupa Africa in care China isi extinde interesele

La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…

2 ore ago

COP29, Azerbaidjan: „Fara reduceri rapide ale emisiilor, nicio economie din G20 nu va fi scutita de macelul economic determinat de clima”

Secretarul executiv al Conventiei-cadru a ONU privind schimbarile climatice, Simon Stiell a transmis sambata un…

5 ore ago

Gazprom spune ca, in pofida opririi livrarilor catre Austria, exporturile de gaze rusesti catre Europa sunt stabile

Producatorul rus de gaze Gazprom a anuntat ca livreaza, sambata, 42,4 milioane de metri cubi…

5 ore ago

Nava-spion a Rusiei, „condusa” fortat afara din zona de „cabluri esentiale” din Marea Irlandei. Securitatea traficului global de internet, amenintata de Moscova

Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…

5 ore ago

A inceput Postul Craciunului 2024. Ce nu au voie romanii sa manance timp de 40 de zile si cand sunt evenimente cu dezlegare la peste

Postul Craciunului 2024 a inceput pe 15 noiembrie, si se va incheia pe 24 decembrie.…

3 ore ago

In ciuda crizei industriei auto, Stellantis promite ca nu va inchide fabrici si nu va concedia angajati in Italia

Gigantul auto Stellantis (cu marcile Fiat, Alfa Romeo si Lancia, in Italia) nu are intentia…

5 ore ago