Mihai Gotiu si-a dat demisia din USR. Fostul senator acuza partidul de „practici nedemocratice”

politica

MIhai Gotiu, Rosia Montana, Marcel Ciolacu, speculatori financiari, Securitate, Frank Timis

Mihai Gotiu, cunoscut activist de mediu si fost senator al Uniunii Salvati Romania (USR), a anuntat pe cluj24.ro ca si-a dat demisia din partid.

Aceasta decizie vine dupa luni intregi in care Gotiu a criticat in mod deschis practicile nedemocratice ale conducerii USR, atragand atentia asupra modului in care este gestionat partidul si a modului in care sunt luate deciziile la nivel intern. El a declarat ca va reveni cu detalii suplimentare in zilele urmatoare, sugerand ca ar putea urma dezvaluiri importante despre situatia din cadrul formatiunii politice.

Gotiu a fost ales senator in 2016 pe listele USR Cluj, unde s-a remarcat printr-o activitate intensa in Senat, aducand in discutie subiecte precum protectia mediului, coruptia si justitia. Totusi, nemultumirile sale fata de modul in care a evoluat partidul au crescut constant, culminand cu aceasta decizie radicala de a demisiona.

De-a lungul carierei sale, Mihai Gotiu a fost implicat in numeroase conflicte, atat in sfera politica, cat si in activismul civic.  Iata o prezentare detaliata a principalelor conflicte care l-au marcat:

In ultimii ani, Gotiu a devenit unul dintre cei mai critici membri la adresa conducerii USR. El a denuntat in repetate randuri ceea ce a considerat a fi o serie de practici nedemocratice in interiorul partidului, precum lipsa de transparenta in luarea deciziilor si controlul exercitat de un grup restrans de lideri. Nemultumirile lui Gotiu s-au accentuat in contextul alegerilor parlamentare din 2020. In ciuda activitatii sale consistente din Senat, el nu a mai fost pus pe un loc eligibil pe listele de candidati. Gotiu a acuzat atunci conducerea PLUS (partidul aliat cu USR) de exercitarea unor presiuni asupra delegatilor locali pentru a-l exclude de pe liste.

Mai recent, Gotiu a criticat pierderile masive de voturi ale USR in Cluj, atragand atentia asupra unei scaderi de peste 80.000 de voturi in doar cinci ani. El a pus aceste pierderi pe seama deciziilor strategice gresite ale conducerii locale si centrale, acuzand faptul ca acestea nu sunt luate in mod democratic si ca interesele de grup au devenit mai importante decat principiile de unitate si transparenta pe care partidul le promova initial.

In perioada aliantei dintre USR si PLUS, Mihai Gotiu a intrat intr-un conflict deschis cu liderii PLUS, inclusiv cu Dacian Ciolos. Acest conflict s-a accentuat in momentul alegerilor parlamentare din 2020, cand Gotiu a fost scos de pe listele eligibile pentru un nou mandat in Senat. El a acuzat PLUS de interventii necorespunzatoare in procesele interne ale aliantei, sustinand ca reprezentantii PLUS ar fi facut presiuni asupra delegatilor locali pentru a exclude anumiti membri USR de pe listele de candidati. Gotiu a criticat si modul in care s-au distribuit functiile si pozitiile in alianta USR-PLUS, argumentand ca acest proces se facea pe baza intereselor de grup si influenta, in loc de meritocratie si competenta.

In timpul mandatului sau de senator, Mihai Gotiu a fost implicat in mai multe dispute. Cel mai mediatizat dintre acestea a fost incidentul din 2017, cand a fost agresat fizic de senatorul Daniel Zamfir (la acea vreme membru PNL). Incidentul a avut loc intr-o pauza a sedintei de plen, dupa o discutie aprinsa pe subiecte legate de resursele naturale si proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana, o tema in care Gotiu era deja un critic fervent. Agresiunea a atras atentia asupra tensiunilor si polarizarii din Parlamentul Romaniei si a facut din Gotiu un simbol al politicienilor care nu se tem sa ia pozitii ferme in apararea mediului.

Inainte de a intra in politica, Mihai Gotiu a fost unul dintre cei mai vocali activisti impotriva proiectului minier de la Rosia Montana. A intrat in conflict direct cu companiile miniere implicate si cu politicienii care sustineau proiectul de exploatare a aurului.

Prin activitatea sa, Gotiu a devenit o figura centrala in miscarea de protectie a mediului din Romania, scriind numeroase articole, participand activ la proteste si implicandu-se in campanii de constientizare a impactului ecologic si cultural al proiectului. Aceasta lupta i-a adus atat sustinatori fideli, care l-au vazut ca pe un aparator al mediului, cat si adversari puternici, fiind perceput ca un obstacol in calea intereselor economice si politice din jurul proiectului.

Una dintre problemele recente semnalate de Gotiu a fost legata de modul in care au fost desemnati delegatii la Adunarea Generala a USR. El a criticat lipsa de transparenta si practicile nedemocratice care ar fi avut loc in acest proces, acuzand faptul ca deciziile sunt luate de un cerc restrans din conducerea partidului, ignorand astfel opinia si dorintele membrilor de rand. Gotiu a pus sub semnul intrebarii principiile promovate public de noul presedinte al partidului, subliniind ca unitatea si democratia invocate sunt departe de realitatea din interiorul USR. In opinia sa, partidul a ajuns sa fie controlat de interese de grup, lucru care s-ar reflecta in rezultatele slabe si in scaderea increderii electoratului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: