Mihai Sora este alaturi de Irina Rimes: „Ce suflet schingiuit trebuie sa ai ca sa batjocoresti un copil talentat si inteligent”
Filosoful Mihai Sora ii ia apararea Irinei Remes, tinta a unui val de ironii si atacuri pe retelele de socializare si din partea televiziunilor pesediste pentru ca a indraznit sa accepte sa deviva ambasadoare a Zilei Brancusi.
„Pun ramasag ca agitatii ‘brancusologi’ aparuti peste noapte sunt aceiasi care, nu de mult, cautau pe ascuns aria cercului. Ce suflet schingiuit trebuie sa ai ca sa batjocoresti un copil talentat si inteligent, scotand din tastatura, la suprafata ecranului tau, frustrari, esecuri personale, infirmitati morale…
Am spus deja: copilul Irina are timp sa invete cate in Luna si in stele despre Brancusi: va invata din mers, odata cu alti copii, cu cei care o pretuiesc si cresc alaturi de dumneaei. Poate chiar, intr-o buna zi, va compune un cantec despre Brancusi, despre arta lui, despre zbor sau despre Muza dormind: iar cantecul acela cu siguranta va fi mai viu si mai coerent decat niste exegeze absurde ori insipide”, a scris Sora pe Facebook.
Irina Rimes a explicat cu sinceritate si candoare de ce a acceptat oferta Ministerului Culturii de a-l promova pe Constantin Brancusi.
„Nu stiu daca sunt neaparat cea mai buna alegere, dar stiu un lucru sigur si anume ca noi, romanii, avem o cultura cu care putem sa ne mandrim, pentru ca ceea ce avem noi este ceva ce se cam pierde in vest, daca nu s-a pierdut de tot. Tara noastra a fost pusa pe harta culturala a Europei de catre niste personalitati, genii, despre care se vorbeste de secole, printre care si Constantin Brancusi. Toate aceste mari personalitati au crescut cu niste valori cu care crestem si noi. Imi place sa vorbesc despre aceste valori, pentru ca sunt ale noastre si nu prea intalnesc lucruri cand ma duc pe-afara”, a declarat Rimes in conferinta de presa la care a participat si ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.
Ea a marturisit ca, de Craciun, cand merge acasa in Republica Moldova, canta colinde. „Este de datoria noastra, si a celor mici si a celor mari, sa pastram cultura si s-o ducem din suflet in suflet, din generatie in generatie, pentru ca, daca nu vom face asta, noi vom pierde cel mai de pret lucru al poporului roman”, a subliniat ea.
„Ne adunam cu totii in casa parinteasca, ne strangem cu fratii mei, dupa care mergem sa colindam pe la fiecare pe-acasa. Si cantam colinde vechi, colinde noi, colinde despre Iisus, despre pastori. Cantam cantece, ca la o sezatoare, cantece despre dor, despre dragoste, despre mama, despre tara. Sunt cantece care ne aduc aminte cine suntem si de unde venim. Dorul nu are traducere mot a mot in alta limba, dorul este doar al nostru. Si dorul nu ni-l poate lua nimeni. Daca ne pot lua, nu stiu, Rosia Montana, petrolul, aurul bogatiile terestre, lemnul, padurile, daca ne pot lua astea, atunci cultura nu ne-o pot lua. Cultura e ceva ce este al nostru si nu si-l vor putea atribui niciodata”, a afirmat Irina Rimes.
Ministrul Culturii a spus in conferinta de presa ca „simpla prezenta a ei inseamna enorm pentru ca ne adresam unui public la care nu ar fi ajuns altfel acest eveniment”.