Mii de soldati rusi adusi la frontiera cu Ucraina. SUA anunta „sprijin neclintit” in fata „agresiunii Rusiei”

externe

Germania si Franta, care au un rol de mediator in tensiunile dintre Rusia si Ucraina, au lansat sambata un apel la „retinere” si „dezescaladare imediata” intre cele doua tari, declarandu-se „preocupate de numarul tot mai mare de incalcari ale incetarii focului”, noteaza AFP, citata de Agerpres.

Reafirmandu-si „sprijinul pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei”, diplomatiile celor doua tari s-au aratat „preocupate de numarul tot mai mare de incalcari ale incetarii focului, in contextul in care situatia din estul Ucrainei s-a stabilizat din iulie 2020”, potrivit unui comunicat comun.

Berlinul si Parisul solicita „partilor sa dea dovada de retinere si sa procedeze la o dezescaladare imediata”, subliniind ca in acelasi timp urmaresc „cu mare vigilenta situatia, in special miscarile fortelor ruse”.

In ultimele zile, responsabili ucraineni si americani si-au exprimat ingrijorarea cu privire la sosirea a mii de soldati si echipamente rusesti la frontiera ruso-ucraineana.

Presedintele american, Joe Biden, a promis Kievului un sprijin „neclintit” in fata „agresiunii Rusiei”, vazuta ca sprijin militar al separatistilor, in pofida dezmintirilor Moscovei.

Armata rusa a anuntat, de asemenea, vineri, manevre militare destinate sa simuleze apararea impotriva unui atac cu drone intr-o regiune din apropierea Ucrainei.

Dupa un armistitiu cu o durata record in a doua jumatate a anului 2020 in estul Ucrainei, ciocnirile s-au inmultit din ianuarie intre separatisti si fortele ucrainene, fiecare parte respingand responsabilitatea pentru acestea.

In trei luni, 20 de soldati ucraineni au fost ucisi, fata de 50 de anul trecut.

Razboiul din estul Ucrainei, care a luat facut peste 13.000 de morti, a inceput in 2014 dupa o revolutie pro-occidentala la Kiev care a fost urmata de anexarea Peninsulei Crimeea la Rusia.

Franta si Germania sunt parti la asa-numitele discutii „Normandia” cu Rusia si Ucraina si au participat la negocierea acordurilor de pace de la Minsk incheiate in februarie 2015.

Diplomatiile celor doua tari au solicitat, de asemenea, in comunicat „incetarea restrictiilor privind libertatea de circulatie” a Misiunii speciale de observare a OSCE in Ucraina (MSOU) insarcinata cu supravegherea eforturilor de reducere a tensiunilor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: