news

Militari din infanteria marina a Ucrainei vor fi antrenati in Romania. Iohannis: „Romania se pozitioneaza ca lider regional in procesul de instruire in domeniul operatiilor maritime”

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au luat act, miercuri, de o scrisoare din partea presedintelui Klaus Iohannis prin care propune Parlamentului aprobarea infiintarii pe teritoriul national a unei facilitati de instruire in domeniul maritim pentru pregatirea personalului ucrainean.

Presedintele argumenteaza, intre altele, ca evolutiile recente ale razboiului de agresiune dus de catre Federatia Rusa impotriva Ucrainei au evidentiat necesitatea intensificarii si diversificarii instruirii fortelor armate ucrainene. „In urma analizei efectuate, a rezultat ca Romania are posibilitatea de a contribui la Coalitia pentru capabilitati maritime prin gazduirea pe teritoriul national a facilitatii de instruire in domeniul maritim, precum si prin sprijinirea procesului de instruire a militarilor infanteriei marine din Ucraina, in limita capabilitatilor existente”, a transmis el.

Conceptul propus si aprobarile provizorii ale fortelor partenere prevad ca facilitatea sa functioneze pentru o perioada de doi ani, urmand ca Romania sa isi exprime dreptul de a inceta angajamentul in orice moment pe durata desfasurarii procesului de instruire sau dupa expirarea perioadei stabilite.

„Contributiile comunitatii internationale vor sustine operarea facilitatii, iar finantarea si planificarea sprijinului pentru dezvoltarea initiala vor fi asigurate in totalitate de Marea Britanie. Facilitatea de instruire va conferi Romaniei pozitionarea ca lider regional in procesul de instruire in domeniul operatiilor maritime, contribuind la cresterea coeziunii, demonstrarea unitatii si intarirea posturii de descurajare si aparare euroatlantica”, se arata in scrisoarea presedintelui, citata de Agerpres.

Birourile permanente reunite au mai aprobat o scrisoare din partea sefului statului prin care propune Parlamentului aprobarea participarii Armatei Romaniei la misiunea de Asistenta de Securitate si instruire NATO – Security Assistance and Training for Ukraine – NSATU, incepand din acest an, prin punerea la dispozitie a infrastructurii si echipamentelor necesare pentru gazduirea si operarea pe teritoriul national a facilitatii Logistic Enabling Node-Romania (LEN-R), in cadrul Bazei 71 Aeriene Campia Turzii.

Va fi pus la dispozitie si un efectiv de pana la 100 de militari – personal de stat major in cadrul comandamentelor misiunii, instructori in cadrul modulelor de instruire organizate in afara teritoriului national, precum si detasamente specializate pentru completarea LEN-R care functioneaza pe teritoriul Romaniei.

Reconfigurarea contributiei nationale pe tipuri de categorii de personal, a efectivului total participant la activitati in afara sau pe teritoriul national in cadrul NSATU se va executa cu aprobarea Ministerului Apararii Nationale, in functie de cerintele operationale si evolutia misiunii, cu incadrarea in limitele numerice ale pachetului de forte. Fondurile financiare necesare participarii la misiuni sunt asigurate din bugetul alocat MApN, in conditiile legii.

Ambele documente au fost trimise la Comisiile de aparare ale celor doua Camere ale Parlamentului pentru intocmirea proiectului de hotarare, urmand sa fie inscrise pe ordinea de zi a plenului comun de luni, 23 septembrie.

Tot miercuri, conducerea celor doua Camere ale Parlamentului a luat act de doua scrisori prin care presedintele Iohannis informeaza Legislativul ca a aprobat tranzitarea teritoriului national de echipamente si bunuri materiale donate Ucrainei de catre Suedia si totodata ca a aprobat desfasurarea de activitati de instruire si exercitii cu partenerul american, inclusiv prepozitionarea pe teritoriul Romaniei, pentru o perioada de pana la doi ani, a unui contingent american de forte navale pentru operatiuni speciale. Ambele documente urmeaza sa fie inscrise pe ordinea de zi a plenului comun al Parlamentului.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

INTERVIU Remus Pricopie, rectorul SNSPA: „Mircea Geoana nu are forta sa ajunga in turul doi, chiar daca se pare ca are bani. Din pacate, are o lunga traditie atunci cand vine vorba de finantari dubioase”

Apropierea alegerilor parlamentare si prezidentiale incalzeste pe zi ce trece temperatura mediului politic romanesc. Nu…

54 de minute ago

Teroristii au ajuns terorizati: niciun echipament electronic nu mai este considerat sigur de catre Hezbollah, dupa atacurile din Liban

In momentul in care multimile s-au adunat pentru a-i plange pe unii dintre cei ucisi…

55 de minute ago

Ciolacu ia notite dupa ce toata campania l-a facut „incompetent” pe Nicusor Dan – VIDEO

Premierul PSD Marcel Ciolacu a avenit joi la Primaria Capitalei pentru o intalnire cu Nicusor…

O oră ago

Nevazatorii din Romania protesteaza in fata Guvernului impotriva modificarilor aduse legii pensiilor: „Nimeni nu a venit sa discute cu noi”

Sute de nevazatori din toata tara sunt asteptati sa picheteze in fata Guvernului pe 19…

14 minute ago

Un elev de 13 ani care nu dorea sa mearga la scoala a sunat la 112 pretinzand ca este o femeie aflata in pericol de moarte

Un elev in varsta de 13 ani a sunat joi la 112, pretinzand ca este…

25 de minute ago

„Solutie de bun simt”: taxele pe iahturi si avioanele private ar putea finanta actiunile climatice

Specialistii considera ca emisiile de carbon ale celor mai bogate 1% persoane din lume sunt…

5 minute ago