Minciunile lui Ponta nu mai trec netaxate de Guvernul Ciolos. Reactie civilizata la un nou atac al fostului premier

politica

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, afirma ca tocmai cei care se fac vinovati de disparitia RAAN se prefac, astazi, ca nu inteleg despre ce este vorba sau striga in gura mare ca e in pericol securitatea energetica nationala. Fostul premier, Victor Ponta, i-a acuzat pe tehnoicrati de „incompetenta” in ce priveste dezvoltarea proiectelor din zona energiei.

‘Situatia Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare este un caz-scoala atunci cand vorbim despre cum se poate ingropa o companie de stat vitala pentru sistemul energetic. An dupa an s-au luat decizii gresite si paguboase. Nu s-a intervenit nici macar in ultima clipa pentru a se mai salva ce se mai poate salva, dar in schimb se plange de grija companiei, dupa ce justitia s-a pronuntat in favoarea falimentului chiar de catre cei ar fi trebuit sa aiba grija sa nu se ajunga aici. Cu tot regretul, trebuie spus ca oricat de mult ne-am dori sa salvam RAAN, justitia si-a spus cuvantul. E o lectie cat se poate de dura pe care, daca nu o invatam, o vom repeta si in alte cazuri (…) Cei care se fac vinovati de disparitia RAAN se prefac, astazi, ca nu inteleg despre ce este vorba sau striga in gura mare ca e in pericol securitatea energetica nationala. Se speculeaza si se arunca perdele de fum in speranta ca se vor crea tensiuni sociale in incercarea de a gasi un tap ispasitor pentru propriile greseli. E necesara o schimbare de gandire si actiune in activitatea energetica daca nu vrem sa mai experimentam astfel de falimente. Va asigur ca noi, la Ministerul Energiei, am inteles acest lucru si ca actionam in consecinta, in ciuda atacurilor nefondate la care suntem supusi’, a afirmat Grigorescu.

Potrivit ministrului Energiei, Romania are un sistem energetic solid, insa in domeniul energetic nu trebuie sa se actioneze politic, iar speculatiile nu sunt binevenite.

‘Poate ar fi momentul sa pricepem ca in energie nu se actioneaza politic si ca o actiune facuta sub presiune, astazi, va fi platita tot de noi ca societate maine. Se fac prea multe speculatii si sunt prea multe decizii care au fost luate pe cu totul alte considerente decat cele legate de securitatea energetica. Romania are un sisteme energetic solid, dar nu ne permitem sa ne jucam cu el dupa bunul plac al unor interese locale sau particulare’, a subliniat ministrul Energiei.

Ministerul Energiei mentioneaza, sambata, in comunicatul citat, ca, in luna ianuarie a acestui an, instanta s-a pronuntat favorabil in ceea ce priveste falimentul Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN). Decizia a fost suspendata in urma unui apel initiat de administratorul judiciar. Falimentul ar fi survenit dupa doi ani si patru luni de la intrarea in insolventa a RAAN si in urma unei serii lungi de nereguli, contracte paguboase si lipsa de interes a celor care au condus aceasta companie in ultimii zece ani.

‘Au fost contractate mai multe imprumuturi la banci care au fost directionate catre achizitii si lucrari fara acoperire sau inutile. S-au acumulat datorii uriase si nejustificate care au dus RAAN in insolventa. Managementul defectuos a continuat chiar si pe perioada insolventei, fapt ce a impins spre faliment Regia. S-au recunoscut la masa credala datorii de 44,37 milioane de lei, fara acoperire legala, pretinse de o firma a carui patron este cercetat intr-un dosar de evaziune fiscala, spalare de bani si constituirea unui grup infractional. Contractele si zecile de acte aditionale pe care firma in cauza le-a incheiat cu RAAN, in perioada 2009 — 2012, sunt acum in atentia DIICOT. Directori ai Regiei sunt cercetati penal pentru abuz in serciviu si pentru prejudicierea societatii cu peste 23 milioane de lei. Iar aceste fapte sunt o mica parte din neregulile constatate, de exemplu, de Curtea de Conturi in rapoartele sale. In mod firesc, administratorul judiciar ar fi trebuit sa denunte astfel de contracte. Acest lucru nu s-a intamplat, singura grija a administratorului fiind incasarea onorariului de aproximativ 850.000 de dolari, doar in primul an de insolventa’, precizeaza ministerul de resort.

Victor Ponta a declarat, recent, ca tehniocratii se fac vinovati de incompetenta in gestionarea proiectelor din zona energiei.

„‘Incompetenta ucide’, Domnule Iohannis! Calculati cat a pierdut fiecare roman din acest 1 miliard de euro si din toata (in)activitatea „Guvernului Meu” de tehnocrati!

Adaugati faptul ca mai pierdem in 2016 doar in zona energiei marile proiecte:
– grupurile 3 si 4 de la Cernavoda – 5 miliarde dolari;
– noul grup pe carbune de la Rovinari – 1 miliard dolari;
– proiectul energetic de la Tarnita – 1.2 miliarde de dolari;
– cablul submarin de transport energie Romania-Turcia – 800 milioane euro;
– listarea „Hidroelectrica” – minim 500 milioane euro.

Ce fac in schimb tehnocratii!? Baga in faliment Compania Energetica Hunedoara si Compania Energetica Oltenia – ca sa importam energie din Cehia si Ungaria. Felicitari calduroase mult-iubitului si stimatului Presedinte si ‘Guvernului sau’ pentru aceste ‘marete realizari’ in sistemul national de energie!”, a scris Ponta pe Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: