”Mineriada” din Georgia: „M-au batut inclusiv cu o cruce grea de metal”. Zeci de jurnalisti au fist batuti, unul dintre ei a decedat – Video
Jurnalistul Vitalie Cojocari (Pro TV) explica pe larg ce s-a intamplat in Georgia, acum o saptamana, in timpul manifestatiilor extrem de violente menite sa blocheze o parada LGBT. Zeci de jurnalisti au fost batuti crunt, iar unul a decedat.
„Georgia, tara faramitata teritorial de enclave separatiste proruse, fierbe intr-un scandal de proportii europene. Ceea ce s-a intamplat de curand in Tbilisi a aruncat statul caucazian cu ani buni in urma, scrie presa georgiana. Evenimentele au creat si o profunda nemultumire in tarile din Vest, tari aliate in confruntarea permanenta a Georgiei cu Rusia.
Informatiile care au ajuns in Romania sunt seci si lapidare. O sa incerc sa va explic ce s-a intamplat.
Asadar, 5 iulie, prima parte a zilei. O echipa de jurnalisti de la TV Pirveli au intrat intr-un bloc din Tbilisi. In acea cladire avea sediu un ONG care protejeaza drepturile minoritatilor LGBT din Georgia. Venisera sa faca un interviu. In scara blocului au fost inconjurati de mai multi barbati imbracati in negru. Jurnalista a fost lovita cu putere si tinuta cu forta, iar operatorul Lexo Lashcarava a fost batut cu cruzime. Il vedeti in poza. Asa arata dupa ce a fost maltratat.
Initial cei doi nu au inteles ce s-a intamplat? Ce li s-a intamplat? De ce au fost batuti?
Explicatia este una complexa. O sa incep de departe.
Georgia este un stat in care mai bine de 80 la suta din populatie se declara ortodoxa. Prin urmare, liderul Bisericii Ortodoxe din Georgia, Patriarhul Ilie al II-lea este unul din cele mai influente personaje publice. Ilie al II-lea se afla in fruntea bisericii georgiene de prin 1977, asta dupa ce a studiat in plin regim sovietic la seminarul Teologic din Moscova. Il vedeti in poza in vizita din 2013 in Rusia, alaturi de Putin si Patriarhul Rus Kiril I.
Care este legatura dintre un influent si respectat Patriarh Ortodox si bataia pe care si-au luat-o doi jurnalisti intr-o scara de bloc? Sa urmarim mai departe ce scrie presa din Georgia.
In ziua de pomina, 5 iulie, adica acum cateva zile, la Tbilisi se incheia saptamana drepturilor persoanelor LGBT.
A fost o saptamana cu nabadai, cu proteste impotriva minoritatilor sexuale din partea unor grupari radicale, dar nimeni nu credea ca se va ajunge la adevarate confruntari stradale.
Organizatiile care apara drepturile minoritatilor sexuale anuntasera ca vor face pe 5 iulie un mars al Demnitatii. Ideea ‘Tbilisi Pride’ a fost intampinata cu o deosebita antipatie de Biserica Ortodoxa. Patriarhul Ilie al II-lea si-a exprimat personal nemultumirea si le-a cerut credinciosilor sa se adune in oras, acolo unde se va desfasura evenimentul.
Ceea ce s-a intamplat ulterior are elemente din mineriada romaneasca. Mai multe grupuri de barbati, multi imbracati in negru, au inceput sa patruleze prin Tbilisi si sa bata oameni pe strada. Fie ca vorbim de jurnalisti ori de persoane suspecte ca ar face parte din comunitatea LGBT.
Cei mai multi protestatari anti-LGBT s-au adunat in apropierea Parlamentului, acolo unde ar fi trebuit sa inceapa Tbilisi Pride. Alte grupuri de protestatari s-au aciuat in locuri strategice. In special langa sediile Organizatiilor Nonguvernamentale care sustin persoanele LGBT. Aici au fost surprinsi jurnalistii despre care va spuneam mai sus.
Surprinzator, dar dusmanii ‘garzilor anti-LGBT’ nu au fost doar membrii ONG-urilor. Motivati si intaratati de discursuri impotriva minoritatilor sexuale, barbatii(multi dintre ei imbracati in negru) aparatori ai valorilor ortodoxe traditionale georgiene i-au ‘vanat’ pe jurnalisti.
Un alt jurnalist, Rati Tverava, angajatul canalului Formula, povesteste ca s-a apropiat de grupul mare de protestatari de langa Parlament. Voia sa ia un interviu unui cleric ortodox, dar abia a scapat cu viata. Cand s-a apropiat cu microfonul in mana, o ploaie de pumni a cazut asupra sa. ‘M-au batut inclusiv cu o cruce grea de metal’, isi aminteste ingrozit Tverava. A fugit vreo 400 de metri, timp in care loviturile nu conteneau. In imaginile video pe care le-am pus aici o sa-l vedeti lovit cu picioarele, cu pumnii, iar un barbat cu par lung, barba, imbracat in negru ii da in cap cu o bata.
Alti doi barbati cu barba, care par sa fie preoti sau calugari, l-au scos intr-un final cu forta din incaierare si l-au predat politiei.
In total 50 de persoane, cei mai multi jurnalisti, au ajuns la spital dupa ce au fost batuti de persoane care si-au manifestat astfel furia si ura fata de minoritatea LGBT.
Sediile ONG-urilor au fost devastate, drapele multicolore au fost arse si rupte.
In aceasta ‘mineriada’ georgiana anti-LGBT jurnalistii spun ca a lipsit ceva: politia! Presa din Georgia scrie ca politistii nu s-au prea implicat cand jurnalistii au fost aproape linsati pe strazi de radicali. Se faceau ca nu-i vad, spun jurnalistii si au intervenit greoi si tarziu.
Ministerul de Interne din Georgia sustine insa ca ar fi avut oameni pe strada, doar ca au fost depasiti numeric. Adica, politia a facut tot ce era in puterile ei sa-i retina de la violente pe unii protestatari.
Pe de alta parte, premierul Georgiei sustine ca marsul LGBT ar fi fost o provocare din partea opozitiei georgiene, care ar fi vrut astfel sa starneasca o razmerita in tara, sa destabilizeze situatia. Irakli Garibashvili l-a mentionat si pe fostul presedinte georgian Saakashvili, plecat din tara, care ar sta in spatele protestului LGBT.
Puse in fata unui pericol iminent, ONG-urile au renuntat la mars si se declara nemultumite de lipsa actiunilor de protectie din partea statului. Acuza o ‘pasivitate criminala’. ONG-urile respective mai spun ca de fiecare data cand organizeaza un eveniment, autoritatile din Georgia le cer sa renunte pentru a nu deranja marea comunitate ortodoxa. Prin urmare, cred ei, au fost lasati in voia sortii ca sa le fie invatatura de minte.
Premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, premier in al doilea mandat, neaga acuzatiile. Biserica, pe de alta parte, spune ca nu a chemat la violente, ci doar isi apara valorile traditionale si este nemultumita de ‘propaganda in favoarea minoritatilor sexuale’.
Cateva persoane au fost retinute dupa evenimentele de pomina. Am discutat cu un jurnalist din Tbilisi care este socat si caruia nu-i vine sa creada ca se putea intampla asa ceva in Georgia anului 2021, o tara care se vrea moderna si care isi doreste sa intre in Uniunea Europeana.
Din pacate, povestea aceasta are un sfarsit tragic. Duminica, 11 iulie, la cateva zile de la batai, operatorul Lexo Lashcarava a murit. La inmormantarea sa au venit extrem de multi jurnalisti si oameni care sunt in continuare socati. Vedeti poza.
Politia georgiana ancheteaza moartea jurnalistului si a anuntat ca a identificat o posibila cauza a decesului… o supradoza de droguri”, a scris Cojocari pe Facebook.