Minerii sarbi au descoperit o nava romana intr-o cariera de carbune

life

Minerii sarbi au descoperit o nava romana intr-o cariera de carbune

Arheologii din Serbia periaza cu grija nisipul si pamantul de pe lemnul unei nave romane descoperita de mineri intr-o vasta cariera de carbune, potrivit Reuters.

Dupa ce un excavator de la mina Drmno a descoperit bucati de lemn, expertii care se aflau intr-o fosta asezare romana din apropiere, cunoscuta sub numele de Viminacium, s-au grabit sa conserve scheletul navei, a doua astfel de descoperire in zona din 2020.

Nava facea probabil parte dintr-o flota fluviala care deservea orasul roman intins si foarte dezvoltat, care adapostea 45.000 de oameni, si in care se gaseau un hipodrom, fortificatii, un forum, un palat, temple, amfiteatru, apeducte, bai si ateliere.

Arheologul principal Miomir Korac a spus ca nava descoperita anterior ar putea data din secolele al III-lea sau al IV-lea d.Hr., cand Viminacium era capitala provinciei romane Moesia Superior si avea un port langa un afluent al Dunarii.

„Putem presupune ca aceasta nava este romana, dar nu suntem siguri de varsta ei exacta”, a declarat el.
Lemnul a fost mai intai stropit cu apa si tinut sub o prelata pentru a preveni degradarea din cauza caldurii, a adaugat Korac.

Arheologii cred ca cele doua nave si trei canoe descoperite pana acum in zona fie s-au scufundat, fie au fost abandonate pe malul raului.

Intentia este de a expune cea mai recenta descoperire impreuna cu mii de artefacte dezgropate din Viminacium, aflat langa orasul Kostolac, la 70 km est de Belgrad.

Mladen Jovicic, care face parte din echipa care lucreaza la nava nou-descoperita, a declarat ca mutarea scheletului sau de 13 metri fara a o rupe ar fi dificil.

„Prietenii nostri ingineri… vor pregati o structura speciala care va fi ridicata de o macara si… va urma intregul proces de conservare treptata”, a spus el.

Sapaturile din Viminacium au inceput in 1882, dar arheologii estimeaza ca au cercetat doar 5% din sit, despre care spun ca are 450 de hectare – mai mare decat Central Park din New York – si, in mod neobisnuit, nu este ingropat sub un oras modern.

Descoperirile de pana acum includ placi de aur, sculpturi de jad, mozaicuri si fresce, arme si ramasite a trei mamuti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: