Mini „Schengen militar”: Trei aliati NATO semneaza un acord pentru accelerarea desfasurarilor militare pe flancul estic

externe

convoi, tancuri, blindate,tren, nato

Germania, Olanda si Polonia au semnat marti un acord care vizeaza reducerea birocratiei care impiedica deplasarea transfrontaliera rapida a trupelor si armelor de-a lungul unuia dintre principalele coridoare care duc de la Marea Nordului la flancul estic al NATO, relateaza Reuters.

Ca urmare a invaziei Rusiei in Ucraina din 2022, atat NATO, cat si Uniunea Europeana au accelerat pregatirile pentru situatia in care ar putea izbucni un conflict militar cu Moscova.

Intr-un astfel de scenariu, SUA si alti aliati NATO ar trebui sa trimita intariri militare majore prin porturile din Marea Nordului, prin Germania si Polonia, catre frontul estic.

NATO desfasoara in prezent cele mai mari exercitii militare de la sfarsitul Razboiului Rece in cadrul exercitiului Steadfast Defender 2024, la care participa aproximativ 90.000 de militari.

In cadrul unui eveniment organizat la Bruxelles, la Agentia Europeana de Aparare a UE, ministrul olandez al apararii, Kajsa Ollongren, a declarat ca este esential sa existe conditii care sa permita desfasurari militare rapide inainte de aparitia unui eventual conflict.

„Geografia este asa cum este. Asta inseamna ca trebuie sa poti sa te deplasezi rapid din Olanda, prin Germania, pana in Polonia”, a declarat ea. Cele trei tari au semnat o scrisoare de intentie pentru o cooperare mai stransa in ceea ce UE numeste mobilitate militara, un proiect deschis si altor aliati.

NATO si-a avertizat membrii ca prea multa birocratie impiedica deplasarea trupelor in Europa, o problema care ar putea cauza intarzieri majore in cazul in care ar izbucni un conflict cu Rusia.

„Suntem in criza de timp. Ceea ce nu rezolvam pe timp de pace nu va fi gata in cazul unei crize sau al unui razboi”, a declarat seful comandamentului logistic al NATO JSEC, generalul-locotenent Alexander Sollfrank, pentru Reuters.

Fortele NATO trebuie sa navigheze in continuare printr-o varietate de reglementari diferite, care se intind de la preavizul necesar inainte de a putea fi expediate munitii pana la lungimea permisa a convoaielor militare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: