Mini-Schengen. Romania si Bulgaria trebuie sa desfiinteze controlul la frontiera comuna, pe fondul blocajulelor impuse de Austria si Olanda – europarlamentar bulgar
„Bulgaria si Romania trebuie sa ridice controalele la frontiera daca ambele tari nu sunt admise in spatiul Schengen pana la Craciun”, a afirmat europarlamentarul bulgar Andrei Novakov, scrie Euractiv, preluat de publicatia „Adevarul european”.
In decembrie, Austria si Tarile de Jos au blocat intrarea Bulgariei in zona fara vize, in timp ce doar Austria a blocat Romania. Aceasta decizie a provocat chiar discutii in cercurile diplomatice despre posibila „deconectare” a Romaniei de Bulgaria.
„Pentru fiecare zi pierduta la granita, camionul pierde 200 de euro pentru proprietarul sau. Multi soferi renunta pentru ca nu vor sa stea la granite”, a spus Novakov.
„Sunt mii de incercari de a trece granita [ilegal] in fiecare zi. Cand politistii corupti sunt prinsi, ar trebui sa stie ca isi vor pierde pensia si toate privilegiile”, a adaugat el.
Totusi, potrivit acestuia, obstacolele din calea catre zona Schengen pentru Bulgaria si Romania nu mai sunt legate de vetoul Olandei si Austriei.
Prim-ministrii Bulgariei si Romaniei, Nicolai Denkov si Marcel Ciolacu, s-au intalnit marti la Atena pentru a discuta despre o strategie comuna pentru aderarea Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen.
Denkov a spus ca abolirea controalelor la frontiera dintre Bulgaria si Grecia si dintre Bulgaria si Romania va elibera resurse pentru o protectie si mai buna a frontierei externe a Uniunii Europene dintre Bulgaria si Turcia.
In plus, vor disparea cozile de masini la punctele de trecere a frontierei dintre statele membre UE, ceea ce va reduce semnificativ emisiile de dioxid de carbon.
In cadrul unei dezbateri pe tema Schengen in Parlamentul European luna trecuta, copresedintele Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Ilhan Kuciuk, a spus ca cetatenii Bulgariei si Romaniei nu sunt cetateni mai mici ai UE. El a criticat Consiliul European pentru ca a permis ca doua tari sa blocheze intrarea Bulgariei si Romaniei in zona Schengen.
Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care subliniaza ca ambele tari au indeplinit deja cerintele necesare pentru a adera la Schengen – desi europarlamentarii regreta decizia Consiliului din 8 decembrie 2022, care a respins aderarea „fara a oferi vreo justificare legala legata de criteriile de aderare”.
La inceputul acestei luni, ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a spus ca Austia va mentine veto-ul asupra intrarii Romaniei si Bulgariei in Schengen pentru a mentine controalele la frontiera cu aceste tari.
Pozitia oficiala a Vienei este ca multi migranti neinregistrati si solicitanti de azil ajung in Austria prin aceste tari. Cu toate acestea, Karner a recunoscut ca numarul migrantilor care solicita azil in Austria a scazut.
Karner a confirmat neschimbata pozitia Austriei la o intalnire de miercuri cu omologul sau roman, Catalin Predoiu.
La mijlocul lunii iunie, prim-ministrul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat ca guvernul sau va lansa un plan extins pentru a forta Austria sa renunte la dreptul de veto in lunile urmatoare.