externe

Minim istoric la productia de carbune in UE. Scadere cu peste 100 milioane de tone a consumului de carbune in decursul unui singur an

Productia si consumul de carbune in Uniunea Europeana au atins in 2023 cel mai scazut nivel de la debutul colectarii datelor statistice, in conditiile in care productia a coborat cu 22%, comparativ cu 2022, pana la 274 milioane de tone, iar consumul a scazut cu 23%, pana la 351 milioane de tone, arata datele preliminare publicate luni de Eurostat, citate de Agerpres.

Conform sursei citate, scaderea cu peste 100 milioane de tone a consumului de carbune in decursul unui singur an pare a fi una dintre cele mai mari diminuari inregistrate vreodata pentru acest tip de combustibil in UE. In randul statelor membre, Germania (37%) si Polonia (27%) au fost principalele consumatoare de carbune din UE, fiind responsabile pentru aproape doua treimi din consumul total.

La huila, in 2023 productia blocului comunitar a fost de doar 50 de milioane de tone, cu 82% mai mica decat cele 277 milioane de tone produse in 1990. Consumul de huila al UE in 2023 este estimat la 128 milioane de tone, cu 42% mai mic decat in urma cu sase ani. Polonia si Cehia sunt singurele state UE care mai produc huila, iar Polonia este singura tara care utilizeaza huila ca o sursa importanta pentru productia de electricitate. Comparativ, in 1990, 13 dintre actualele state membre UE produceau huila.

De asemenea, Eurostat a informat luni ca, in 2022, huila a fost devansata de energia fotovoltaica in productia de electricitate in Uniunea Europeana. Ponderea energiei fotovoltaice in productia totala de electricitate a UE a fost de 210.249 GWh, comparativ cu 205.693 GWh pentru huila.

Lignitul, un tip de carbune cu un continut de energie mai mic, este utilizat in productia de electricitate in noua state membre UE, si in anul 2022 din lignit a fost produsa o cantitate de energie electrica de 241.572 de GWh.

In 2023, consumul de lignit in UE este estimat la 223 milioane de tone, cu 40% mai mic decat in 2018. Germania a fost responsabila in 2023 pentru 46% din consumul total de lignit al UE, urmata de Polonia (18%), Cehia (13%), Bulgaria (9%), Romania (7%) si Grecia (5%). Cifrele referitoare la productia si consumul de lignit sunt aproape identice deoarece aproape intotdeauna lignitul este consumat in tarile unde este si produs, fiind foarte putine tranzactii transfrontaliere cu lignit.

Pe de alta parte, datele Eurostat arata ca dependenta blocului comunitar de importurile de huila a atins cel mai ridicat nivel din istorie in 2022, cand a urcat pana la 74,4%. Aceasta crestere de 14 puncte procentuale comparativ cu 2021 poate fi explicata prin faptul ca tarile UE si-au facut stocuri de carbune. Spre deosebire de anii anteriori, cand tarile UE au accesat stocurile lor de carbune, in 2022 aceste tari au majorat stocurile lor de huila cu noua milioane de tone, aceasta fiind prima majorare a stocurilor de dupa 2019. Chiar daca a atins un varf in 2022, rata de dependenta a UE de importurile de huila este mult mai mica decat in cazul dependentei de importurile de petrol si gaze naturale, care se situeaza ambele la peste 97%.

In 2022, Rusia a ramas cel mai mare furnizor de huila al UE, cu o pondere de 24%, urmata de SUA (18%) si Australia (17%). Totusi, dupa intrarea in vigoare, in luna august 2022, a embargoului impus de UE pentru importurile de huila din Rusia, importurile blocului comunitar din Rusia au scazut pana la 27 milioane de tone in 2022, o scadere de 45% comparativ cu 2021.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Filiera Crin Antonescu – Dragos Dobrescu – Mircea Geoana. Vanghelie a fost si el cooptat, pe langa „Grupul de la Dubai si Monaco”, in campania lui Geoana

Campania lui Mircea Geoana pentru alegerile prezidentiale este coordonata de Rares Manescu, care la randul…

9 ore ago

Liderul cecen Ramzan Kadirov il acuza pe Musk ca i-a „dezactivat de la distanta” vehiculul Tesla

Liderul Republicii Cecene, Ramzan Kadirov, l-a acuzat joi pe Elon Musk ca i-a dezactivat de…

9 ore ago

Dispozitivele care au explodat in Liban au fost „detonate cu ajutorul unor mesaje electronice”

Misiunea libaneza la ONU a declarat ca o investigatie preliminara asupra dispozitivelor de comunicatii care…

10 ore ago

Marea Britanie solicita incetarea imediata a focului intre Israel si Hezbollah

Ministrul britanic de Externe, David Lammy, a cerut o incetare imediata a focului intre Israel…

10 ore ago

Sapaturi cu surprize la un sit arheologic din Franta. Echipa a descoperit un mesaj vechi de 200 de ani al unui arheolog

O echipa de studenti voluntari la un sit arheologic din nordul Frantei a primit un…

10 ore ago

Dunarea ameninta Budapesta cu inundatii istorice

Budapesta se confrunta cu cele mai severe inundatii din ultimii 10 ani, Dunarea atingand niveluri…

10 ore ago