Ministerul israelian de Externe: Israelul nu mai poate avea incredere in Norvegia ca partener in problema palestiniana
In urma deciziei Ierusalimului de a revoca statutul diplomatic oficialilor norvegieni care colaborau cu Autoritatea Palestiniana, Ministerul israelian al Afacerilor Externe a explicat pe X, ca Norvegia a fost „extrema, unilaterala si anti-Israel” in urma atacurilor comise de Hamas, Hezbollah, Iran, Houthi, potrivit The Jerusalem Post.
„Guvernul norvegian – care saptamana trecuta a ales sa sustina cazul neintemeiat impotriva Israelului la CPI, a recunoscut un stat palestinian si chiar si astazi, la exact zece luni dupa cel mai mare masacru al evreilor de la Holocaust, refuza sa recunoasca Hamas ca organizatie terorista – a pierdut increderea Israelului si rolul special pe care l-a jucat de la Acordurile de la Oslo”, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, Oren Marmorstein.
El a spus ca aceste politici impiedica Israelul sa aiba incredere in Norvegia „ca partener in problema palestiniana”. Marmorstein a mentionat ca „o politica unilaterala nu este modalitatea de a influenta ceea ce se intampla in regiunea noastra si, cu siguranta, nu este modalitatea potrivita de a stimula negocieri de pace reale”.
Joi, ministrul israelian de Externe Israel Katz (foto) a declarat pe X ca a revocat acreditarea a opt diplomati norvegieni care lucrau in reprezentanta Norvegiei la Autoritatea Palestiniana, tensionand si mai mult relatia dintre cele doua tari, care s-a deteriorat din mai, cand Norvegia a recunoscut statul palestinian, potrivit Politico.
„Acesta este un act extrem care ne afecteaza in primul rand capacitatea de a ajuta populatia palestiniana. Demonstreaza inca o data ca guvernul Netanyahu se opune activ eforturilor pentru o solutie cu doua state”, a declarat ministrul norvegian de Externe Espen Barth Eid.
Inaltul Reprezentant al UE Josep Borrell a declarat ca actiunea impotriva Norvegiei este „nejustificata”.
Katz a acuzat Norvegia ca urmeaza o politica unilaterala. „Norvegia a ales sa rasplateasca ucigasii si violatorii Hamas prin recunoasterea unui stat palestinian”, a spus el. De asemenea, Norvegia se numara printre statele care au sustinut procesul impotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu, a ministrului israelian al apararii Yoav Gallant si a trei lideri importanti ai Hamas.
Norvegia nu este singura tara europeana care are tensiuni diplomatice cu Israelul. Spania si Irlanda au recunoscut si ele statul palestinian. Slovenia a stabilit relatii diplomatice, in timp ce Belgia a discutat pe larg aceasta problema, potrivit presei belgiene.
Ambasadorii acestor tari – Slovenia, Spania, Norvegia, Irlanda si Belgia – au fost convocati cel putin o data de autoritatile israeliene de cand si-au facut publice eforturile.
La Dublin, un diplomat irlandez a declarat pentru POLITICO ca ambasada sa din Tel Aviv si reprezentanta din Ramallah au fost pregatite pentru potentiale actiuni punitive din partea Israelului. Dar nu a fost informat ca ar putea suferi acelasi tratament sau un tratament similar cu Norvegia.
Vorbind sub conditia anonimatului, oficialul a refuzat sa speculeze cu privire la potentialele actiuni israeliene, dar si-a exprimat speranta ca activitatile coordonate de agentia Irish Aid in Cisiordania, nu vor fi perturbate.
Irlanda are relatii diplomatice oficiale cu Autoritatea Palestiniana din 2000 si in prezent are la Ramallah un birou cu noua angajati condus din 2022 de Feilim McLaughlin, fostul ambasador al Irlandei in India.
Ca parte a deciziei sale de a recunoaste statutul palestinian, ministrul irlandez de Externe Micheal Martin a declarat ca Irlanda isi va transforma biroul din Ramallah in ambasada si va numi un ambasador. Dar doua luni mai tarziu, niciunul dintre pasi nu a fost inca facut.
Spania a avut o confruntare similara, dar diferita, in comparatie cu Norvegia.
In mai, Katz a anuntat ca va interzice consulatului spaniol din Ierusalimul de Est sa ofere servicii palestinienilor care locuiesc in Cisiordania dupa ce, printre alte motive, Spania a recunoscut statul Palestina.