„Ministerul Justitiei sa-si ceara scuze”. Augustin Lazar pleaca, dar isi duce lupta pana la capat
Augustin Lazar solicita daune morale de 1 leu si obligarea Ministerului Justitiei de a publica pe site-ul propriu un comunicat in care sa isi ceara scuze public pentru ceea ce scrie in raportul privind activitatea sa manageriala, potrivit unei actiuni depuse, marti, la Curtea de Apel (CA) Alba Iulia.
Totodata, ca urmare a publicarii decretului privind eliberarea, incepand cu 27 aprilie, din functia de procuror general ca urmare a pensionarii, avocatul lui Augustin Lazar, Ovidiu Podaru, a apreciat, la termenul de marti, ca cererea de suspendare a procedurii de revocare, actiune demarata de ministrul Justitiei in octombrie anul trecut, a ramas fara obiect.
„S-a publicat vineri in Monitorul Oficial decretul de eliberare din functie a domnului procuror general, ca urmare a pensionarii si, prin urmare, cererea de suspendare a ramas fara obiect, in sensul ca nu mai avem ce sa suspendam. Daca domnul presedinte Iohannis a emis decretul de eliberare din functie, nu mai are cum sa-l emita pe ala de revocare din functie, ca urmare a propunerii”, a explicat, la finalul sedintei de judecata, avocatul lui Lazar.
Pe de alta parte, Ovidiu Podaru a precizat ca a formulat la instanta din Alba Iulia o actiune in anulare, in sensul ca, referitor la ceea ce scrie in raport, opineaza ca este „ilegal” si „neadevarat”.
„Aici nu mai e vorba de lipsa de interes, pentru ca, in subsidiar, am solicitat, e vorba de repararea adusa reputatiei profesionale a dansului, daune morale de 1 leu, respectiv obligarea Ministerului de a publica un comunicat pe site-ul propriu prin care sa-si ceara scuze pentru ceea ce scrie in raport”, a declarat avocatul, citat de Agerpres.
El a sustinut ca „nu sta nimic in picioare” din raport.
„Am facut actiune in anulare, dar de suspendat nu mai aveam ce sa suspendam”, a conchis avocatul.
Tot la sedinta de marti, consilierul juridic al Ministerului Justitiei, a solicitat instantei aplicarea unei amenzi judiciare in ceea ce il priveste pe Emilian Stancu, profesor la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti si un cunoscut criminalist, unul dintre cei care au depus cereri de interventie. Consilierul a sustinut ca, in conditiile in care acesta cunoaste foarte bine consecintele actiunilor sale, ca profesor emerit, ar trebui amendat pentru „tergiversarea” cauzei, opinand ca cererea de interventie ar fi „vadit neintemeiata” si „neserioasa”.
Instanta a ramas in pronuntare pentru marti, la ora 13,30, in ceea ce priveste admisibilitatea celor trei cereri de interventie accesorie depuse in aceasta cauza de Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor si doua persoane fizice – Emilian Stancu si Pompiliu Gheorghe Stan si pe exceptia lipsei de interes a cererilor. Ramane de vazut daca magistratul se va pronunta si in ceea ce priveste fondul cauzei.
Pe 2 noiembrie 2018, procurorul general a depus la CA Alba Iulia, oras in care isi are domiciliul, o actiune in contencios-administrativ prin care cerea suspendarea procedurii de revocare a sa din functie, demarata in octombrie, de ministrul Justitiei. Augustin Lazar a mai cerut suspendarea executarii actelor care stau la baza emiterii propunerii respective, inclusiv a raportului privind activitatea sa manageriala.
Instanta a stabilit insa ca nu are competenta teritoriala de a judeca acest caz, opinand ca procesul trebuie judecat la CA Bucuresti, in raza careia isi are sediul Parchetul General. Ulterior, pe 12 decembrie 2018, CA Bucuresti a decis ca nu are nici ea competenta de a judeca procesul si a trimis dosarul inapoi la CA Alba Iulia.
Conform procedurii, in cazul deciziilor contradictorii ale instantelor de acelasi grad, instanta superioara – in acest caz ICCJ – a trebuit sa rezolve conflictul de competenta. La sfarsitul lunii ianuarie, ICCJ a stabilit ca instanta competenta sa judece dosarul in care procurorul general solicita suspendarea procedurii de revocare a sa din functie este CA Alba Iulia.