Ministrii de externe BRICS fac apel la reechilibrarea ordinii globale in defavoarea Occidentului. Lavrov, intampinat cu proteste
In cadrul unei reuniuni a ministrilor de externe ai grupului de natiuni BRICS, care a avut loc in Africa de Sud, s-a facut apel la o reechilibrare a ordinii globale in detrimentul natiunilor occidentale, relateaza BBC.
Ministrul sud-african de externe, Naledi Pandor, a declarat ca viziunea grupului este aceea de a oferi leadership global intr-o lume fracturata de tensiuni geopolitice, inegalitate si insecuritate globala.
Brics este un acronim pentru Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud.
Acuzatiile privind crimele de razboi comise de Rusia in Ucraina au umbrit discutiile.
Curtea Penala Internationala (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele presedintelui rus Vladimir Putin in legatura cu aceste acuzatii si, in calitate de membru al curtii, Africa de Sud ar fi obligata sa il aresteze daca acesta participa la summitul Brics programat la Johannesburg in luna august.
Brics este vazut de unii ca o alternativa la grupul G7 al natiunilor dezvoltate, care si-a desfasurat summitul anual in orasul japonez Hiroshima luna trecuta si la care au participat si liderii Braziliei si Indiei. Membrii G7 au fost foarte critici fata de Rusia si China.
Tarile BRICS au o populatie totala de peste 3,2 miliarde de persoane, reprezentand aproximativ 40% din cele aproximativ 8 miliarde de locuitori ai lumii.
In prima din cele doua zile de discutii de la Cape Town, ministrul indian al afacerilor externe, Subrahmanyam Jaishankar, a declarat ca aceasta reuniune trebuie sa „transmita un mesaj puternic ca lumea este multipolara, ca se reechilibreaza si ca vechile metode nu pot aborda noile situatii”.
„In centrul problemelor cu care ne confruntam se afla concentrarea economica care lasa prea multe natiuni la mila a prea putine”, a spus el.
Ministrul brazilian de externe, Mauro Vieira, a descris Brics ca fiind un „mecanism indispensabil pentru construirea unei ordini mondiale multipolare care sa reflecte nevoile tarilor in curs de dezvoltare”.
Viceministrul chinez de externe Ma Zhaoxu a declarat ca grupul BRICS ar putea fi extins pentru a oferi asistenta tarilor in curs de dezvoltare si economiilor de piata emergente.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat ca „mai mult de o duzina” de tari, inclusiv Arabia Saudita, si-au exprimat interesul de a se alatura grupului.
Prezenta sa la eveniment a fost intampinata cu proteste, demonstrantii tinand o fotografie a lui Lavrov pe care scria „ucigas de copii”.
Un protestatar a declarat pentru agentia de stiri AFP ca este dificil sa vada oficiali sud-africani „strangand mana unei persoane vinovata de crime de razboi impotriva copiilor ucraineni”, o referire la cazul CPI impotriva lui Putin.
Congresul National African (ANC), aflat la guvernare in Africa de Sud, are legaturi de lunga durata cu Rusia, iar tara a refuzat sa critice invazia Moscovei in Ucraina.
La inceputul acestei saptamani, un ministru adjunct a declarat pentru BBC ca tara africana intentioneaza sa isi schimbe legile astfel incat sa aiba puterea de a decide daca sa aresteze sau nu un lider cautat de CPI.
In cadrul unei conferinte de presa, Dr. Pandor a fost intrebata daca Putin ar fi arestat daca ar veni la summitul din august.
„Presedintele [Cyril Ramaphosa] va indica care este pozitia finala a Africii de Sud”, a raspuns ea.
Un oficial de rang inalt a descris in privat situatia ca fiind un cosmar diplomatic din care guvernul sud-african incearca cu disperare sa scape, iar o optiune despre care se spune ca este luata in considerare este mutarea summitului intr-o alta tara.