Marea Britanie este capabila sa ii dea un sut in „fund” presedintelui rus Vladimir Putin, a sugerat miercuri secretarul britanic al Apararii, Ben Wallace, intr-o conversatie cu personalul militar de la Westminster, informeaza presa britanica.
Marea Britanie „i-a dat un sut in fund” tarului Nicolae I in timpul Razboiului Crimeii si „putem oricand sa o facem din nou”, a spus Wallace, citat de INews. In tinerete, el a fost ofiter al Garzii Scotiene.
Comentariile au fost facute in timpul unei conversatii cu personalul militar de la Horse Guards din Westminster.
Ministrul a spus ca Marea Britanie are 1.000 de oameni pregatiti sa actioneze: „Garzile scotiene i-au dat un sut in fund tarului Nicolae I in 1853, in Crimeea – o putem face oricand din nou. Tarul Nicolae I a facut aceeasi greseala pe care a facut-o Putin… nu avea prieteni, nu avea aliante”.
Secretarul Apararii a facut aceste comentarii in afara camerelor de luat vederi, intr-o incapere inconjurata de un tablou mare cu batalia de la Inkerman. Batalia de la Inkerman a fost purtata in timpul Razboiului Crimeii din 1854 intre armatele aliate ale Marii Britanii si Frantei si armata imperiala rusa. Rusii au fost infranti atunci.
El a declarat reporterilor ca departamentul de Aparare mentine posibilitatea de a trimite mai multe arme in Ucraina „sub o analiza constanta”, spunand: „Suntem intr-o pozitie destul de buna pentru a livra orice tip de ajutor destul de rapid Ucrainei, indiferent de ce fel de ajutor este acesta”.
El a sugerat ca fortele rusesti care se deplaseaza pe teritoriul ucrainean ar putea fi urmate de un crematoriu mobil, astfel incat numarul potentialelor victime sa poata fi ascuns publicului.
„Si ne asteptam, de asemenea, sa vedem unele dintre lucrurile pe care le-au facut anterior. Anterior, au desfasurat crematorii mobile pentru a urmari trupele pe campul de lupta, ceea ce, in opinia oricui, este infiorator.
Daca as fi fost un soldat si as fi stiut ca generalii mei au avut atat de putina incredere in mine incat m-au urmarit pe campul de lupta intr-un crematoriu mobil, sau daca as fi fost mama sau tatal unui soldat, potential desfasurat intr-o zona de lupta, iar guvernul meu ar fi crezut ca modalitatea de a acoperi pierderile este un crematoriu mobil – as fi profund, profund ingrijorat”, a mai spus ministrul.
Tarul Nicolae I a condus Rusia din 1825 pana in 1855 si a avut un rol esential in crearea unui stat grec independent si in continuarea cuceririi rusesti a Caucazului.
Cu toate acestea, a condus natiunea in Razboiul Crimeei din 1853-1856, care a fost dezastruos pentru Rusia.
Rusia a pierdut razboiul in fata unei aliante intre Franta, Imperiul Otoman (Turcia), Regatul Unit si Regatul Sardiniei.
Razboiul a scos in evidenta faptul ca Rusia era slaba din punct de vedere militar, inapoiata din punct de vedere tehnologic si incompetenta din punct de vedere administrativ.
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Presa pro-guvernamentala de la Budapesta noteaza indignata ca presedintele roman Klaus Iohannis i-a intors spatele…
Rusia tine minte si are in vedere declaratiile presedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump,…
Cu un zambet satisfacut si strangeri de maini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea…
Misterul bilelor negre care au aparut pe unele dintre cele mai cunoscute plaje din Sydney,…
Protestatarul Marian Tivilic, supranumit "Ceausescu", l-a asteptat vineri pe Niculae Badalau, fost vicepresedinte al PSD,…