Ministrul Apararii vrea un raspuns „robust” la incursiunile dronelor Rusiei in spatiul NATO. Ce spune reprezentantul Poloniei

news

Angel Tilvar, bruiaj, Rusia, preocupare, Marea Neagra

Statele care fac parte din Formatul „Bucuresti 9” (B9) sunt „profund ingrijorate” cu privire la incursiunile repetate ale dronelor si rachetelor ruse in spatiul aerian al NATO, iar in acest caz este necesar un raspuns „robust”, a declarat, miercuri, ministrul Apararii Nationale, Angel Tilvar.

El a sustinut declaratii de presa alaturi de secretarul polonez al Apararii, Pawel Zalewsky, dupa Reuniunea ministrilor Apararii din tarile formatului B9, care are loc la Palatul Parlamentului.

Potrivit ministrului Tilvar, Formatul B9 „are un rol cheie in conturarea abordarii colective a Flancului estic al NATO”.

Tilvar a reiterat ca situatia de securitate din regiunea Marii Negre ramane „ingrijoratoare” si in acest sens a evocat „un set de amenintari in continua evolutie”, generate in principal de actiunile agresive ale Rusiei: tactici hibride, cum ar fi dezinformarea, atacuri cibernetice si eforturi continue de destabilizare a regiunii Marii Negre, cat si a intregului Flanc estic.

„Statele B9 sunt profund ingrijorate cu privire la incursiunile repetate ale dronelor si rachetelor ruse in spatiul aerian al NATO, in Polonia, Romania, Letonia, cat si la escaladarea tensiunilor de-a lungul frontierelor NATO. De aceea, este necesar un raspuns robust si coordonat la nivel aliat, precum si punerea in aplicare cat mai repede a modelului rotational al apararii aeriene si antiracheta integrat al NATO”, a subliniat Angel Tilvar, citat de Agerpres.

Conform acestuia, in cadrul reuniunii s-a discutat despre coordonarea legata de sprijinirea Ucrainei, „pentru ca fortele armate ucrainene sa aiba resursele necesare pentru front”.

Totodata, a facut apel si la sprijinirea integrarii in UE a Republicii Moldova, „o investitie sigura in securitatea regiunii Marii Negre si a Europei”.

La randul sau, Pawel Zalewsky a afirmat ca Formatul B9 isi confirma rolul de forum de discutie al Flancului estic, in special in contextul reuniunilor viitoare de la NATO si Uniunea Europeana.

Oficialul polonez a abordat, de asemenea, problema incidentelor cu drone ruse in spatiul NATO din vecinatatea Ucrainei.

„Am mentionat atacarea spatiului aerian de catre Rusia. Ne referim aici nu numai la Romania si la Polonia, dar si la Letonia. Este amenintata si Lituania. Am cazut de acord ca este necesar un raspuns din partea NATO. Este necesar ca la urmatoarea intalnire a ministrilor Apararii din NATO sa stabilim niste moduri concrete care sa ne sprijine in primul rand in a depista aceste atacuri asupra spatiului aerian si distrugerea obiectelor inamice. Acesta este un aspect foarte important, care este acum in crestere si are o semnificatie deosebita”, a afirmat el, potrivit traducerii oficiale.

Potrivit lui Zalewsky, „atunci cand spunem ca niciun centimetru de teritoriu NATO nu poate sa fie atacat de Rusia si trebuie sa fie aparat, ne referim si la spatiul aerian”.

El a precizat ca, in acest context, a fost discutata, la reuniune, initiativa de aparare aeriana europeana comuna.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: