Ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Bogdan Ivan, a declarat, vineri, ca legea ”Deepfake” va intra in vigoare pana in luna aprilie, mentionand ca actul normativ va prevede inclusiv pedepse cu inchisoarea pana la 2 ani pentru cei care creeaza astfel de continut de inteligenta artificiala cu consecinte grave.
„E cea mai spinoasa discutie a momentului. (…)Acest fenomen este si in Romania si in toata lumea. Inca de anul trecut am demarat strategia Romaniei de inteligenta artificiala. Impreuna cu colegii din Parlament avem o lege, legea „Deepfake”, care vine cu prevederi foarte clare pentru acele persoane sau companii care genereaza continut AI fals. In mod normal, va trebui sa fie votata in cel mai scurt timp pentru ca este in dezbatere la Camera Deputatilor si urmeaza sa fie pusa pe ordinea de zi. Si pana in aprilie vom avea aceasta lege”, a afirmat Ivan, la Digi 24, intrebat in legatura cu fenomenul deepfake si consecintele acestuia in an electoral.
Intrebat daca aceasta lege va fi in vigoare cand incepe campania electorala, ministrul a raspuns afirmativ, adaugand vor fi aplicate amenzi si pedepse cu inchisoarea, in functie de gravitate.
„Da. Va fi o lege foarte clara, care vine cu amenzi pentru cei care produc continut deepfake, intre 600 lei si 90.000 lei. Iar in situatia in care o instanta de judecata din Romania constata ca vorbim de o incalcare foarte grava a legii, atunci acele persoane care au initiat astfel de continut pot sa ajunga inclusiv la pedepse cu inchisoare pana la 2 ani”, a adaugat Bogdan Ivan, citat de Agerpres.
El a explicat ca a avut discutii cu reprezentantii marilor platforme de social-media pe care sunt distribuite astfel de clipuri video sau de fotografii si urmeaza sa fie create filtre pentru a nu mai permite incarcarea in retea de continut care foloseste inteligenta artificiala si nu reflecta realitatea.
„Astazi, Romania este in avangarda. Am avut discutii cu toata industria, cu marile platforme de social-media pe care sunt distribuite astfel de clipuri video sau de fotografii. In momentul de fata, urmeaza sa ne intalnim pragmatic si concret sa cream un set de filtre pentru ca sa fie mult mai greu sa incarci in retea astfel de continut care foloseste inteligenta artificiala si nu reflecta realitatea pe Facebook, Instagram, Google, Microsoft. Si, mai departe de asta, cream un mecanism in care continutul este eliminat intr-un timp foarte scurt”, a explicat ministrul.
El a adaugat ca, in cazul in care continutul este unul cu caracter umoristic, este obligatoriu, pentru a nu fi amendat, ca pe cel putin 15 la suta din suprafata videoclipului sa apara avertismentul ca acest continut nu este unul real, ci unul creat cu inteligenta artificiala generativa.
„In situatia in care totusi ajunge astfel de continut pe retelele de socializare, suntem in urmatoarea situatie – sa poti sa dai raport si acel continut sa fie scos. Avem cazul Taylor Swift in care a ajuns sa fie scos acel continut dupa 17 ore, timp in care a fost vazut de milioane de ori. Vrem sa facem acelasi cadru ca si cazul zonei de criminalitate, ca in 60 de minute sa fie scos acel continut. In cazul in care este reclamat, urmeaza sa fie filtrat, in situatia in care este unul real si s-a reclamat nereal, atunci urmeaza sa fie pus inapoi”, a mai explicat Bogdan Ivan.
Intrebat cum vor fi identificati cei care genereaza astfel de continut, Ivan a spus ca, din punct de vedere tehnic, este destul de simplu sa fie identificati, mentionand ca inca se cauta o reglementare in privinta celor care se vor ocupa cu identificarea lor.
„Este un lucru foarte clar: (…) facem legi in directia asta, cream instrumente foarte clare impreuna cu marile companii mondiale de tehnologie pentru ca romanii sa fie aparati cat mai tare de acest fenomen”, a mai spus ministrul Cercetarii.
Pe de alta parte, intrebat referitor la TikTok si la faptul ca exista o recomandare din partea Comisiei Parlamentare pentru Controlul Activitatii SRI ca acesta sa fie interzis pe dispozitivele institutiilor publice, Ivan a spus ca ramane o recomandare foarte clara in acest sens.
„Ramane la nivel de recomandare in momentul de fata. (…) Daca ma intrebati pe mine, functionarii trebuie sa munceasca pentru banii pentru care sunt platiti in cele 8 ore de serviciu, nu sa stea pe TikTok sau pe Facebook”, a adaugat ministrul.
Premierul PSD Marcel Ciolacu si delegatia de ministri PSD care se afla in vizita la…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a remarcat ironic ca PSD accepta, ”de la o vreme incoace”,…
Veen Bosch & Keuning (VBK), cea mai mare editura din Tarile de Jos, achizitionata de…
Tatal unei eleve din Franta, a carui relatare despre utilizarea caricaturii profetului Mahomed la o…
Ministrul Constructiilor din Serbia, Goran Vesic, si-a anuntat luni demisia, la trei zile dupa prabusirea…
Inca 2.500 de soldati au sosit luni in estul Spaniei, greu lovit de inundatii, pentru…