news

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: “Dupa 1 aprilie 2025, subventionam pretul la energie pentru consumatorii cu adevarat vulnerabili”

“Masurile pe care le vom lua dupa 1 aprilie 2025 vor trebui sa subventioneze pretul la energie electrica si gaze naturale pentru consumatorii cu adevarat vulnerabili, astfel incat sa putem pastra un cost rezonabil”, sustine ministrul Energiei, Sebastian Burduja, conform Agerpres.

„Noi ne dorim sa fie un impact cat mai mic. Este posibil ca pentru consumatorii cu un consum de peste 300 de KWh pe luna sa se ieftineasca facturile, ca urmare a ridicarii acestor constrangeri din prezent, dar pentru cei care se incadreaza la sub 100 KWh/luna e adevarat ca, fara masuri de subventionare, de compensare a pretului, facturile ar putea sa creasca.

Masurile de dupa 1 aprilie vor trebui sa subventioneze pretul la energie electrica si gaze naturale pentru consumatorii cu adevarat vulnerabili, astfel incat sa putem pastra un cost rezonabil.

Daca in prezent un consumator de pana la 100 KWh/luna pe luna are o factura la curent de aproximativ 45 lei, probabil ca este un cost totusi suportabil. Deci, atata timp cat aceste facturi nu vor creste, cred ca ne vom fi facut datoria”, a precizat Burduja.

Acesta a subliniat ca, in prezent, se lucreaza intr-un grup de lucru interministerial la nivelul Guvernului pentru a defini „foarte bine consumatorul vulnerabil in sectorul energetic”, iar acesta sa poata primi un sprijin din partea statului, astfel incat facturile lunare sa fie suportabile.

Burduja a adaugat ca tot la nivel de Guvern se lucreaza si la un set de masuri pentru marii consumatori de energie, in conditiile in care unii dintre acestea si-au exprimat intentia de a pleca din Romania dupa liberalizarea pietei de energie.

„Am fost la Alba recent si am discutat si cu IPEC (producator de ceramica – n. r.) si cu alti mari consumatori de energie. Noi vom face tot ceea ce ne sta in putinta pentru a pastra aceste companii romanesti in Romania, pentru ca ele inseamna locuri de munca, dezvoltare, salarii.

Inseamna, de fapt, competitivitatea economiei romanesti si ea depinde intr-adevar si de pretul energiei electrice si gazelor. (…)

Ne gandim la un set de masuri pentru aceste companii. Sigur ca statul roman are si in prezent scheme de ajutor de stat de 150 de milioane de euro pe an pentru marii consumatori de energie.

Nu cred ca IPEC este printre beneficiari, dar sunt beneficiari din judetul Alba in functie de codurile CAEN, asa cum s-a definit aceasta schema. Acolo unde nu se aplica, va trebui sa gasim alte masuri”, a spus Burduja.

“Sper sa facem anul acesta o premiera la Rastolnita”

In ceea ce priveste productia de energie verde, seful de la Energie a sustinut ca este important pentru sistemul energetic national sa dezvoltam nu doar zona de fotovoltaice, ci si pe cea hidro si nuclear, iar in ultima perioada se fac investitii in acest sens.

„Energia verde, in principiu, este productie intermitenta, deci avem productie cand bate soarele, cand bate vantul si daca avem si baterii, sigur ca putem beneficia si in afara acestor intervale orare in care avem soare sau vant, dar nu este o solutie pentru intreg sistemul energetic national.

De aceea, este important sa continuam sa terminam hidrocentralele. S-a inceput inainte de 1989 si sper sa facem anul acesta o premiera la Rastolnita, in judetul Mures. Suntem aproape de obtinerea avizului de mediu.

Discutam de cateva zile pana la cateva saptamani cand acest lucru se va intampla si asta ne va permite sa terminam acea lucrare.

Avem grupuri pe gaz, pentru ca si aceasta este productie in banda, vorbim de Isalnita, de Turceni, de Mintia.

Sigur ca avem undeva la 3.500 de megawati proiecte pe gaz in Romania si CET-uri modernizate la Arad, la Ramnicu Valcea, Craiova, cel mai mare dintre ele, care inca este pe carbune”, a aratat ministrul.

“Cele doua proiecte mari, Reactoarele 3 si 4, sunt in grafic”

De asemenea, in opinia acestuia, energia nucleara este marele pariu nu doar al Romaniei, ci si al omenirii, pentru ca este o forma de energie curata.

„Noi avem o istorie de 50-60 de ani in spate, in care am ales corect, am ales o solutie occidentala si, spre deosebire de toti vecinii, nu depindem de Federatia Rusa nici pentru combustibil, nici pentru echipamente, nici pentru expertiza.

Avem propriul nostru sector nuclear. Cele doua proiecte mari, Reactoarele 3 si 4, sunt in grafic si ne dorim in septembrie sa va dam o veste foarte buna pentru cel mai important contract, iar, odata cu aceasta semnare, proiectul intra pe un drum fara intoarcere.

Se va face si proiectul reactoarelor modulare mici (Small Modular Reactors – SMR) de la Doicesti, unde Romania poate fi printre primele tari din lume cu asemenea tehnologie.

De principiu, in 2029, ar trebui sa fie pus in functiune primul modul din cele sase, iar fiecare modul are 77 de megawati”, a concluzionat Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei a fost prezent sambata in catunul Peste Valea Bistrii, langa orasul Campeni, din judetul Alba, la o casa unde a fost montat un panou fotovoltaic.

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Filiera Crin Antonescu – Dragos Dobrescu – Mircea Geoana. Vanghelie a fost si el cooptat, pe langa „Grupul de la Dubai si Monaco”, in campania lui Geoana

Campania lui Mircea Geoana pentru alegerile prezidentiale este coordonata de Rares Manescu, care la randul…

3 ore ago

Liderul cecen Ramzan Kadirov il acuza pe Musk ca i-a „dezactivat de la distanta” vehiculul Tesla

Liderul Republicii Cecene, Ramzan Kadirov, l-a acuzat joi pe Elon Musk ca i-a dezactivat de…

3 ore ago

Dispozitivele care au explodat in Liban au fost „detonate cu ajutorul unor mesaje electronice”

Misiunea libaneza la ONU a declarat ca o investigatie preliminara asupra dispozitivelor de comunicatii care…

3 ore ago

Marea Britanie solicita incetarea imediata a focului intre Israel si Hezbollah

Ministrul britanic de Externe, David Lammy, a cerut o incetare imediata a focului intre Israel…

3 ore ago

Sapaturi cu surprize la un sit arheologic din Franta. Echipa a descoperit un mesaj vechi de 200 de ani al unui arheolog

O echipa de studenti voluntari la un sit arheologic din nordul Frantei a primit un…

3 ore ago

Dunarea ameninta Budapesta cu inundatii istorice

Budapesta se confrunta cu cele mai severe inundatii din ultimii 10 ani, Dunarea atingand niveluri…

3 ore ago