news

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Nu vom face niciun compromis la productia de energie electrica de la Portile de Fier I si Portile de Fier II”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat luni, la Portile de Fier I, dupa semnarea memorandumului privind proiectul interconectorului de gaze cu Serbia, ca in cadrul discutiilor cu omologul sau de la Belgrad a fost abordata si problema proiectului sarbesc Portile de Fier III, insa partea romana nu va face niciun compromis cu privire la productia de energie electrica de la hidrocentralele Portile de Fier I si Portile de Fier II.

„Nu in ultimul rand azi a fost abordat subiectul Djerdap III (n.red.: centrala hidroelectrica aflata in pre-constructie la granita dintre Serbia si Romania), o centrala cu acumulare prin pompaj pe teritoriul Serbiei, fiind la un nivel preliminar de studiu de prefezabilitate. Partea sarba a lucrat cu compania americana Bechtel care a facut acest studiu de prefezabilitate si acum o saptamana au prezentat date preliminare referitorare la aceasta investitie si un posibil impact asupra infrastructurii de la Portile de Fier I si Portile de Fier II”, a spus ministrul Burduja, intr-o conferinta de presa la Portile de Fier I.

Potrivit Agerpres, acesta a mai afirmat ca atat conducerea Hidroelectrica, cat si ministerul acorda atentie maxima acestor planuri investitionale.

„Sub nicio forma nu dorim sa aiba de suferit productia de energie electrica de la Portile de Fier I si Portile de Fier II. Fiind o hidrocentrala cu acumulare prin pompaj, intelegem importanta ei, rolul ei in asigurarea unor servicii de sistem de echilibrare, dar nu vom face niciun compromis de la productia de energie electrica de la Portile de Fier I si Portile de Fier II”, a mai spus ministrul Energiei.

Ministrul Sebastian Burduja si ministrul Minelor si Energiei din Serbia, Dubravka Dedovic Handanovic, au semnat luni, la Portile de Fier I, Memorandumul de Intelegere privind Proiectul de Constructie a Interconectorului de Gaze intre Romania si Serbia.

Pe teritoriul Romaniei, conducta de transport gaze naturale se va cupla la conducta BRUA (localitatea Petrovaselo, judetul Timis) si va avea lungimea de circa 86 kilometri (granita dintre Romania si Serbia – localitatea Comlosu Mare, judetul Timis), potrivit datelor transmise de Ministerul Energiei.

Ministrul Sebastian Burduja a fost insotit la Portile de Fier I de directorul general al Transgaz, Ion Sterian si de presedintele Directoratului Hidroelectrica, Karoly Borbely, care au purtat discutii tehnice cu omologii lor din Serbia. A fost prezenta si o echipa tehnica din partea Transelectrica.

Constructia unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj la Portile de Fier III ar putea avea un impact semnificativ asupra mediului si navigabilitatii, inclusiv pe partea romaneasca, motiv pentru care un astfel de proiect trebuie dezbatut pe larg in grupurile comune de lucru, afirma Ministerul Energiei, intr-un comunicat de presa transmis in data dee 23 mai.

„Cooperarea cu prietenii si vecinii nostri sarbi este foarte importanta pe toate palierele, in special in domeniul energiei. De peste 50 de ani operam cu succes in mod comun amenajari hidroenergetice si de navigatie deosebit de complexe, in speta Portile de Fier I si II. Lucram accelerat si pentru imbunatatirea interconexiunilor de energie electrica si gaze naturale. Referitor la intentiile sarbe de a construi o noua hidrocentrala cu acumulare prin pompaj, acesta trebuie dezbatut pe larg in grupurile comune de lucru.

Un astfel de proiect ar putea avea un impact semnificativ asupra mediului si navigabilitatii, inclusiv pe partea romaneasca. Asadar, la ultima intalnire cu Doamna Dubravka Djedovic Handanovic, Ministrul Mineritului si Energiei din Republica Serbia, i-am cerut acesteia sa intensificam dialogul urgent. Niciun astfel de demers nu va putea incepe fara acordul Romaniei”, a afirmat ministrul de resort, Sebastian Burduja, citat in acel comunicat.

De la inceputul anului 2024, a avut loc o intalnire bilaterala, la Atena, intre ministrul roman al Energiei, Sebastian Burduja, si ministrul sarb al Minelor si Energiei, Dubravka Djedovic Handanovic, precum si un schimb de scrisori, mentiona comunicatul ministerului.

Discutia de la Atena si schimbul de scrisori oficiale au abordat si aspecte legate de o buna exploatare in comun a potentialului hidroenergetic al Dunarii, prin intermediul Sistemelor Portile de Fier I si Portile de Fier II.

„Partea sarba a adus la cunostinta parti romane si intentia constructiei unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj la Portile de Fier III. Partea romana a raspuns ca este esential ca Serbia sa comunice proactiv cu partea romana despre acest proiect. Proiectul poate fi pozitiv iar Romania ar putea avea disponibilitatea de a se alatura cu o participatie egala”, se arata in comunicat.

Pe de alta parte insa, consecintele asupra mediului si navigabilitatii trebuie atent luate in considerare, iar partea sarba nu poate realiza acest proiect altfel decat in stransa cooperare cu Romania, mai afirma comunicatul Ministerului Energiei.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Cum au fost detonate pagerele, peste 2.800 de membri Hezbollah au fost raniti in Liban si Siria. S-au inregistrat si mai multe decese

O serie de explozii simultane ale unor pagere in Liban au ucis marti opt persoane…

2 ore ago

Regele Tarilor de Jos promite o politica de azil „mai stricta”

Tarile de Jos vor aplica o politica de azil „mai rapida, mai stricta si mai…

2 ore ago

Armata israeliana ar recruta solicitanti de azil africani pentru razboiul din Gaza in schimbul acordarii rezidentei permanente

Pentru razboiul din Gaza, guvernul israelian ar recruta solicitanti de azil africani, in schimbul acordarii…

2 ore ago

Dupa Europa Centrala, Italia se pregateste de furtuni intense

Furtunile intense care au lovit Europa Centrala ajung acum in Italia, unde au fost emise…

3 ore ago

Trump si-a lansat platforma de criptomonede, dar a refuzat sa dea detalii despre ea. In schimb a vorbit despre tentativa de asasinat de duminica

Donald Trump a lansat luni World Liberty Financial, platforma de criptomonede a familiei sale, intr-un…

3 ore ago